Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,94 %
Elena Lasconi 19,16 %
99,92 %
Marcel Ciolacu 19,16 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Moartea pe care o respirăm - Undă verde pentru mirosul pestilențial

DE Petre Bădică | Actualizat: 29.03.2019 - 08:20

În nordul bogat și foarte aglomerat al Bucureștiului, la ieșirea dinspre Chitila, deseori seara te întâmpină un miros amestecat de gaz metan și alimente în descompunere.

SHARE

Dacă ți s-ar întâmpla asta în locuința proprie, ai suna urgent la 112, ți-ai lua copiii în brațe și ai ieșit grăbit afară, speriat că ai putea să sari în aer. Dar zecile de mii de locuitori ai zonei Bucureștii Noi - Chitila sunt, paradoxal, liniștiți. Ei știu cauza acestui miros pestilențial: groapa de gunoi Iridex.

Război fratricid în PSD

În pofida protestelor oamenilor din zonă, Agenția pentru Protecția Mediului București a dat pe 14 februarie gropii de gunoi Iridex o autorizație integrată de mediu care va expira pe 13 februarie 2028.

Emiterea autorizației a stârnit o dispută în interiorul partidului de guvernământ. Primarul PSD al sectorul 1, Dan Tudorache, i-a trimis o scrisoare plină de reproșuri ministrului Mediului, membru ALDE, aliatul PSD. „Decizia de prelungire a autorizaţiei de mediu pentru Iridex constituie o insultă la adresa acestor oameni şi o nesocotire flagrantă a cadrului legal care reglementează domeniul.

Totodată, Agenţia îşi ignoră propriile constatări privitoare la nivelul poluării constante cu hidrogen sulfurat, constatări făcute încrucişat, cu două laboratoare diferite, dar care au ajuns la aceleaşi concluzii privitoare la depăşirile valorilor limită admise“, arată primarul într-o scrisoare adresată ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Contract cu primăria

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Garda de Mediu arată că depozitul de deșeuri Iridex a fost construit în anul 1999. Ulterior, a fost încheiat un contract între Primăria Municipiului București și SC Iridex Group. Documentul prevede „depozitarea unei cantități de 225.000 de tone pe an deșeuri menajere și stradale, pe perioada funcționării depozitului.

Obligativitatea asigurării tehnologiilor corespunzătoare pentru eliminarea acestor deșeuri și respectarea calității factorilor de mediu sunt în sarcina administratorului depozitului SC Iridex Group Import Export“, se arată într-un răspuns pentru Newsweek România.

Duhoarea rezistă

Lucruri asemănătoare se întâmplă și în afara Capitalei. În județul Dâmbovița, locuitorii din Buftea și din comunele limitrofe se plâng de mirosul pestilențial care se degajă, în unele zile, de la fermele Crevedia. 

Reprezentanții companiei incriminate sunt acoperiți din punct de vedere legal. „Fermele deținute de compania Vitall dețin autorizații integrate de mediu și respectă toate normele legale privind protecția mediului. Acest lucru este confirmat de inspectorii Gărzii Naționale de Mediu care au venit în control periodic, în ultimi doi ani de când compania Vitall a preluat fermele din Crevedia“, ne-a precizat Ofelia Cumpănașu, Marketing Manager Vitall.

________________

Citește dosarul special „Moartea pe care o respirăm”

 

Moartea pe care o respirăm

Poluarea ucide mai mult decât fumatul

Măsurătorile independente arată dezastrul

Radu Țincu: Amenințare globală

Emisiile de CO2 ale autoturismelor au crescut în 2018

Primăria Capitalei, dată în judecată

Ciprian Ciucu: Autoritățile ascund adevărul

______________

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te