Un sculptor român a construit cea mai mare statuie de piatră din Europa. Azi, numele lui e uitat

DE Alin Crișan | Actualizat: 22.09.2023 - 18:27
Un sculptor român a construit cea mai mare statuie de piatră din Europa. Acum, numele lui e „uitat” - Foto: Colaj/ Imagine cu caracter ilustrativ

„Chipul lui Decebal”, cel mai faimos dintre monumentele dedicate dacilor în România, e cea mai înaltă sculptură din Europa. Sculptorul român care a construit-o și gândit-o trăiește în uitare.

SHARE

Chipul regelui dac Decebal este un basorelief înalt de 55 m, aflat pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, în apropiere de orașul Orșova, România.

Un sculptor român a construit cea mai mare statuie de piatră din Europa

Basorelieful îl reprezintă pe Decebal, ultimul rege al Daciei, fiind sculptat într-o stâncă de către sculptorul Florin Cotarcea, din orașul Orșova. 

Statuia regelui Decebal, care se află la Cazanele Dunării, are o înălţime de 55 m, o lăţime de 25 m, lungimea ochilor: 4,3 m, lungimea nasului: 7 m, iar lățimea nasului: 4 m.

Gigantica statuie în basorelief are cu doar 6 metri mai puțin decât Statuia Libertății, dar cu opt mai mult decât monumentul lui Hristos din Rio de Janeiro, și cu aproximativ 10 metri mai mult decât înălțimea anticului Colos din Rhodos.

Citește și: Povestea românului care la 16 ani a devenit Maestru Internațional la Șah: „Am muncit mult”

Ideea și inițiativa construirii acestei statui i-a aparținut în întregime omului de afaceri italian de origine română Iosif Constantin Drăgan (1917–2008), un pasionat cercetător al istoriei vechi a României. 

Iosif Constantin Drăgan a și finanţat acest proiect. Ce nu se prea știe, așa cum ar fi corect, este faptul că, persoana principală, care a făcut prima schiţă pe foaie și a muncit 10 ani la această statuie enormă, este ţinută în “umbră”, iar numele lui nu este cunoscut. 

Sculptorul lucrează timp de 10 ani la statuie

Deși sculptorul este contemporan cu noi, autorul celei mai mari statui din Europa nu a rămas în analele lucrării și e prea puțin menționat în spațiul public, deși lucrarea sa a intrat în istorie. 

Executarea acestei lucrări s-a desfășurat sub conducerea sculptorului român Florin Cotarcea, ea realizându-se în ciuda pericolului reprezentat de înălțimi, căldură și vipere.

Pe pontonul din golful făcut de râul Mraconia, unde se află această cea mai mare sculptură în piatră din Europa, se poate ajunge doar pe apă, cu barca. Pentru modelarea stâncii s-a folosit peste o tonă de dinamită.

Executarea lucrării a început în vara anului 1994, cu defrișarea copacilor care împădureau stânca. Apoi s-a trecut la curățarea rocilor, a stâncilor masive care puneau în pericol viața oamenilor.

Citește și: Povestea maistrului care a inventat primul pistol-mitralieră fabricat în România. Avea doar 17 ani

Nu s-au putut folosi nici un fel de utilaje grele, toate uneltele de lucru fiind transportate cu barca și cu saci de 40-50 de kilograme în spinare.

baza stâncii până la schelă, alpiniștii-sculptori trebuia să se cațere timp de o jumătate de oră. S-a lucrat în două ture de câte 6 ore: de la 07:30 la 13:30 și de la 13:30 până la 19:30.

Lucrările s-au desfășurat în perioada martie-octombrie a fiecărui an. O operațiune la fel de grea și riscantă a fost cea de manevrare a schelelor.

Uneltele de lucru folosite de către sculptorii-alpiniști au fost cele clasice: ciocanul pneumatic, șpițul și barosul. În perioada de vară, stânca se încingea la soare, făcând condițiile de lucru aproape insuportabile.

Din cauza acestor condiții dificile de lucru au avut loc și câteva accidente. O echipă de cinci persoane care lucra pe schelă a căzut în gol câțiva metri, ca urmare a smulgerii a două pitoane de susținere de pe cablul de susținere montat de jur-împrejurul stâncii.

Din fericire, alpiniștii nu au suferit răni grave. De asemenea, unul dintre alpiniști a fost mușcat de o viperă ascunsă într-un punct de susținere, dar i s-a injectat imediat un ser antiviperin.

Ca urmare a trepidațiilor, dar și a stâncii care începea să se macine, nasul lui Decebal (care avea o înălțime de șapte metri) s-a fisurat și era în pericol să se desprindă și să cadă.

S-a renunțat la acel bloc imens de piatră, o parte mare din nasul lui Decebal fiind dinamitat, pentru mai multă siguranță. Nasul regelui a fost remodelat și întărit cu armătură de fier și ciment.

Vindea machete în miniatură cu statuia

Construcția chipului lui Decebal a fost finalizată în anul 2004, de către sculptor, care vindea machete cu statuia. 

Florin a început să vândă machetele în miniatură a vestitei statui, dar sutele de turiști care le-au cumpărat, nu au știut că cel care le vindea, era chiar cel care a gândit și a construit această gigantică statuie.

Citește și: Povestea românului care a mutat bisericile din calea buldozerelor lui Ceaușescu. Sperau să dea greș

Sculptorul Florin Cotarcea lucrează în Germania ca montator de schele metalice.

Cei 11 alpiniști, care au lucrat la această statuie enormă, au fost:
Gheorghe Predoni, Ion Predoni, Robert Torok, Petre Negoiţescu, Mircea Furlan, Marian Bebe Pastiu, Pavel Boroancă, Dorin Băleanu, Petre Niţu și Ion Cristinel Kiss, alături de “tatăl” lor, sculptorul Florin Cotarcea, de mecanicul Rudolf Cocic, “bunicul”, și de paznicul Petre Roșu, ei au dat viaţă unui colos de piatră impresionant.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te