Un oraş din România renunţă la iluminatul public după ce a primit o factură astronomică la curent

DE Daniel Toșa | 10.02.2022 - 14:15
Un oraş din România renunţă la iluminatul public după ce a primit o factură astronomică la curent/FOTO: Pexels

Primăria oraşului Flămânzi din judeţul Botoşani e nevoită să reducă programul de iluminat public. Străzile vor fi iluminate doar între orele 23:00 și 4:00 după ce facturile la curent au crescut de patru ori.

SHARE

În decembrie anul trecut, factura pentru energie electrică primita de Primăria Flămânzi a fost de 59.000 de lei, în condiţiile în care în ianuarie 2021 cheltuielile pentru electricitate au fost de doar 14.000 de lei.

Primarul Dan Oloeriu spune că administrația alocase o anumită sumă de bani în buget, dar, când au venit facturile, a fost nevoie de rectificări serioase pentru a le putea acoperi și orice alte investiții au fost abandonate.

„Suntem nevoiți să aplicăm acest program de iluminat pentru a putea plăti facturile. Împreună, facturile de iluminat cu cele de la instituțiile publice subordonate depășesc 100.000 de lei lunar”, a explicat Dan Oloeriu.

Citește și: VIDEO ÎPS Teodosie, despre Vladimir Putin: „Nu-i negru cum îl prezintă lumea. E cel mai mare ctitor”

Pe lângă facturile pentru iluminatul public, Primăria trebuie să acopere şi costurile cu energia pentru toate unităţile publice din subordinea sa. Edilul din Flămânzi caută acum soluţii alternative pentru a evita facturile mari. Iar una dintre idei ar fi construirea unui parc de panouri fotovoltaice pe circa zece hectare, scrie EuropaFM.

„Acum lucrăm la un alt proiect cu fonduri europene de circa 2,5 milioane de euro, unde urmează să facem un studiu de fezabilitate, care include înființarea unui parc de panouri fotovoltaice în valoare de aproape 1,5 milioane de euro. Scopul este să asigurăm necesarul de electricitate pentru toate instituțiile din subordine”, a adăugat primarul Dan Oloeriu. Proiectul ar urma să fie depus pentru finanțare prin Fondul de Mediu, ori prin PNRR, potrivit MonitorulBT.

Citește și: Putin ține în șah Europa și ia cu asalt Africa. Tentativă de puci în Guineea-Bissau

Oamenii din oraş nu sunt încântaţi de decizia de a renunţa la iluminatul public pe timp de noapte şi spun că există foarte mulţi tineri fără locuri de muncă, care se ocupă de furturi, iar astfel, în intervalul 23.00-04.00, aceştia pot acţiona în linişte, fără să fie văzuţi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.