Putin ține în șah Europa și ia cu asalt Africa. Tentativă de puci în Guineea-Bissau

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.02.2022 - 20:14
Tentativă de puci în Guinea-Bissau/foto: reuters

În timp ce atenția lumii e îndreptată spre situația tensionantă din Ucraina, generată de Rusia, Moscova acționează aproape nebăgată în seamă în Africa, unde mercenarii Wagner cuceresc zonă după zonă, împingând afară forțele coordonate de Franța ce luptă împotriva terorismului.

SHARE

Cel puțin 11 persoane au fost ucise când un grup de soldați a încercat să-l răstoarne pe președintele din Guineea-Bissau, Umaro Sissoco Embalo, a confirmat Guvernul.

Embalo a declarat că mulți membri ai forțelor de securitate au fost uciși în timpul schimbului de focuri de marți, care a durat cinci ore.

Printre morți se numărau forțe militare și paramilitare și patru civili, inclusiv un înalt oficial al Ministerului Agriculturii, a declarat ministrul Turismului și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Fernado Vaz.

El a denunțat, de asemenea, ceea ce a descris drept un atac „violent și barbar” care a vizat decapitarea statului.

Potrivit lui Vaz, tentativa de lovitură de stat a fost planificată și comisă cu sprijinul unor  „persoane cu capacități financiare”.

În apropierea palatului prezidențial din capitala Bissau s-au auzit marți focuri de armă puternice, ceea ce a condus la informații despre o tentativă de lovitură de stat împotriva președintelui Umaro Sissoco Embalo, care participa la o reuniune a Cabinetului condus de prim-ministrul Nuno Gomes Nabiam. 

Guineea Bissau, un narco-stat

Tentativa recentă din Guineea-Bissau a venit la câteva zile după ce Embalo a remaniat Cabinetul, o decizie contestată inițial de partidul lui Nabiam.

Relațiile dintre președinte și Guvern au fost tensionate în ultimele luni.

A fost constituită o comisie de anchetă pentru a identifica autorii și plătitorii tentativei de puci.

Guineea-Bissau, care posedă zăcăminte neexploatate de petrol, a avut nouă lovituri de stat și tentative de lovituri de stat de la independența sa de Portugalia în 1973.

Timp de mai bine de patru decenii, niciun șef de stat ales nu a încheiat un mandat de cinci ani până când Jose Mario Vaz și-a încheiat mandatul în iunie 2019.

Citește și

Franța va reevalua prezența militară în Mali, după ce i-a fost expulzat ambasadorul

Lovitură de stat în Burkina Faso. „Patrioții” cer Rusiei ajutor militar

 

 

În 2009, președintele de atunci, Joao Bernardo Vieira, a fost asasinat în ceea ce se spunea a fi un aparent atac de răzbunare al soldaților pentru uciderea șefului de atunci al armatei țării, care era în dezacord cu Vieira.

ONU a raportat că Guineea-Bissau, printre alte țări din Africa de Vest, a devenit punct de transbordare a narcoticelor introduse ilegal în Europa, cu potențial de a se transforma într-un „narco-stat”, cu sursă de venit de sute de milioane de euro.

Puciuri și mercenari ruși Wagner

Trei țări din Africa de Vest – Mali, Guineea Bissau și Burkina Faso – au avut lovituri de stat militare în ultimele 18 luni.

Potrivit Agenția Bloomberg, mercenarii ruși Wagnerau fost dislocați în mai multe țări africane, în ultimii ani, cu țintă pe zona Sahel, unde Franța coordona operațiuni antiteroriste.

Grupul Wagner se află acum în Sudan, Republica Centrafricană, Libia, Zimbabwe, Angola, Madagascar, Guineea, Guineea Bissau, Mali, Mozambic și, posibil, în Burkina Faso.

În conformitate cu viziunea geostrategică a Rusiei de a-și extinde influența pe continentul Africa, unele țări acordă o prioritate mai mare pentru operațiunile Wagner decât alte forțe. Printre acestea se numără Libia, Africa de Sud, Mali, Sudan și Mozambic.

În timp ce conflictele interne au deteriorat atmosfera de securitate a Republicii Centrafricane din 2013, Rusia a împins afară Franța, cea mai influentă țară din regiune, iar grupul Wagner s-a transformat într-unul dintre actorii importanți.

Sub denumirea de pregătire militară, sute de soldați ruși și aproximativ 450 de elemente Wagner ar fi desfășurat activități în țară încă din 2018. Există peste 1.000 de „antrenori militari” furnizați de Wagner în țară.

În Sudan, Wagner „protejează” resursele de aur din 2017 prin intermediul companiilor „Meroe Gold” și „M Invest”.

Wagner a antrenat, de asemenea, forțele de sprijin rapid din regiunea Darfur și personal militar al armatei sudaneze.

Mercenarii operează în diverse orașe sudaneze, inclusiv Port Sudan, Khartoum și Darfur și se ocupă și transport de arme și personal din Sudan în Republica Centrafricană, motiv pentru care administrația americană a inclus „M Invest” - o companie Wagner - pe lista de sancțiuni, la 15 iulie 2020.

Wagner operează, de asemenea, în provincia Cabo Delgado, Mozambic, bogată în zăcăminte de gaze naturale. Rușii au fost prezenți în țară din 2019 și au acces la UAV-uri și echipamente de analiză a datelor militare de înaltă tehnologie.

Mercenarii sunt dislocați în orașul-port Mocimboa da Praia din provincia Cabo Delgado, în regiunile Nacala și Namialo, unde firmele internaționale au investit 60 de miliarde de dolari pentru a exploata zăcămintele de gaze.

Liderul Partidului Rezistenței Naționale Mozambicane (RENAMO), Ossufo Momade, a acuzat Moscova că a răspândit „mercenarii ruși care au lansat acte de sabotaj”. Cu toate acestea, Rusia a respins această acuzație printr-o declarație oficială.

Franța reevaluază operațiunile din Sahel

Franța își va reevalua prezența militară în Mali pe fondul deteriorării legăturilor dintre Bamako și Paris. Junta din Mali i-a acordat luni ambasadorului francez 72 de ore pentru a părăsi țara, după „remarcile ostile” de la Paris cu privire la „guvernul de tranziție”.

Va fi evaluat și angajamentul său în grupul operativ militar Takuba, la care participă și România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te