”Am pus la punct un test de «sero-neutralizare» care detectează anticoprii, dar mai ales care le măsoară capacitatea de a inhiba intrarea virusului într-o celulă. Acest test oferă informaţii cu privire la eficienţa anticorpilor”, declară într-un interviu publicat în ediţia de luni a cotidianului Libération fondatorul şi directorul ştiinţific al TheraVectys, virusologul Pierre Charneau.
Spre deosebire de actualele teste seriologice - care detectează doar prezenţa anticorpilor dezvoltaţi de o persoană în urma unei infecţii cu noul coronavirus şi care nu sunt în măsură să spună dacă persoana respectivă este protejată sau nu de o nouă infecţie -, cel dezvoltat de laboratorul francez ”oferă informaţii despre eficienţa anticorpilor”.
Acesta este ”un instrument preţios în vederea ieşirii din izolare”, dă asigurări omul de ştiinţă.
Testul clasează gradele de imunitate în trei categorii - puternic neutralizant, slab şi non-neutralizant.
Problema fiabilităţii testului seriologic riscă însă să oprească distribuirea acestuia.
Există pericolul ca testul să dea rezultate fals pozitive, adică ”o persoană detectată pozitivă cu anticorpi neutralizanţi, dar care nu este protejată în realitate” şi care ar putea, astfel, să răspândească virusul, precizează Pierre Charneau.
Însă, pentru moment, cercetătorul dă asigurări că, până în prezent, nu s-au obţinut ”niciodată rezultate fals pozitive”.
”Este foarte dificil să garantezi 100% fiabilitatea. Lucrul de care suntem siguri azi este că nivelul erorii este foarte slab”, subliniază el.
Experimentat prima oară în cadrul unui studiu al Institutului Pasteur la Liceul Jean-Monnet de Crépy-en-Valois (Oise) şi folosit de la 20 aprilie în cercetarea în domenul epidemiologiei, acest test ar putea să fie accesibil în curând publicului.
În urma unei unde verzi de la Înalta Autoritate de Sănătate, publicul se poate testa printr-o analiză sangvină şi poate avea rezultatul în două zile.
Comentarii 0