Un copil de doi ani a fost spitalizat pentru tuse convulsivă și rujeolă. Nu a fost vaccinat

DE Catinca Doboș | Actualizat: 17.05.2024 - 14:32
Un copil de doi ani a fost spitalizat pentru tuse convulsivă și rujeolă. Nu a fost vaccinat - - Foto: Pexels.com (Imagine cu caracter ilustrativ)

Un copil de doi ani a fost tratat pentru rujeolă și tuse convulsivă, afirmă Prof. dr. Simin Aysel Florescu, Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală. Medicul face apel la părinți să-și vaccineze copiii.

SHARE

Prof. dr. Simin Aysel Florescu, Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală, a spus într-un interviu pentru News.ro, că în unitatea medicală, doctorii au avut grijă de un copil de doi ani, cu rujeolă și tuse convulsivă.

Copilul nu a fost vaccinat de la naștere împotriva niciunei boli.

În acest moment, copilul este în stare bună. El a fost tratat repede și externat din spital, fără complicații.

Citește și: Apel la vaccinarea copiilor de rujeolă: „Epidemia evoluează în continuare în România”

Fratele copilului, în vârstă de 10 ani, a avut și el, de asemenea, tuse convulsivă.

Conform Institutului Național de Sănătate Publică, în primele patru luni ale anului au fost înregistrate 112 cazuri de tuse convulsivă, de șapte ori mai multe ca anul trecut.

Citește și: Tusea convulsivă a ajuns și în România. Cât de gravă este boala? ”Vom pierde tot ce s-a câștigat”

Prof. dr. Simin Aysel Florescu a explicat că acesta a fost un caz fericit, fiindcă alți pacienți pot ajunge la ATI, cu complicații severe.

Cazul putea fi evitat

Prof. dr. Simin Aysel Florescu a explicat că acest caz ar fi putut fi evitat prin respectarea schemei de vaccinare. „Nu este normal ca acești copii să nu fie vaccinați”, a spus medicul.

„Am avut acum un copil de doi ani nevaccinat, provenit dintr-o mamă la care nici nu ştim istoricul de vaccinare, şi care are concomitent rujeolă şi tuse convulsivă, iar fratele lui de zece ani are şi el tuse convulsivă. Cel cu ambele boli în acelaşi timp nu are niciun fel de vaccin de când s-a născut, până la vârsta de doi ani.

Citește și: Cercetătorii italieni au creat un vaccin anti-cancer „foarte promițător”

Mijloacele moderne de diagnostic molecular ne-au ajutat să-i punem foarte repede diagnosticul de certitudine în ceea ce priveşte tusea convulsivă, dar asta nu înseamnă că putem merge aşa, pentru că aceste cazuri puteau fi foarte frumos evitate printr-o schemă decentă, civilizată, de vaccinare, aşa cum este asigurată cea din programul naţional de vaccinare din ţara noatră.

Nu a avut criterii suplimentare de severitate, dar nu este normal ca acest lucru să se întâmple, nu este normal ca aceşti copii să nu fie vaccinaţi şi să provină şi dintr-o mamă nevaccinată pentru că se întâmplă adevărate tragedii, se pot întâmpla focare din ce în ce mai mari, în familii, în colectivităţi, care vor merge progresiv, dacă nu se întrerupe treaba asta. Deci vaccinarea copiilor şi vaccinarea gravidelor ar scădea ritmul de transmitere al infecţiei, cel puţin pentru tusea convulsivă.

Citește și: Vaccin împotriva bacteriei care cauzează boala Lyme, dezvoltat cu ajutorul tehnologiei ARNm

Să nu uităm că, dacă aceste cazuri încă nu sunt de ATI, asta nu înseamnă că altele nu vor fi. Tusea convulsivă este o boală periculoasă”, a explicat Dr. Simin Aysel Florescu, pentru News.ro.

Doctorul a făcut apel la părinții din România să se adreseze medicului de familie și să-și vaccineze copiii de boli care pot fi prevenite cu ușurință.

„La copii este recomandată în primul rând, începând de la vârsta de 2 luni. Sunt după aceea câteva rapeluri, la 4 luni, la 6, la 11 luni. Toate aceste lucruri sunt ţinute foarte bine sub control de către medicii de familie. Singura dorinţă a noastră este ca părinţii să se adreseze medicilor de familie.

Citește și: Medicii sunt în alertă! A explodat numărul cazurilor de rujeolă în România. Nu e o simplă boală

Evident că se va ajunge rapid la o omogenizare a acestor cazuri, nu vor rămâne dincolo de graniţă, toate aceste boli sunt cu transmitere respiratorie, se transmit foarte uşor şi foarte rapid. E suficient să fie nu ştiu câte cazuri la bulgari că or să apară rapid în câteva săptămâni şi la noi, din ce în ce mai multe. Să nu uităm că avem şi noi cazurile noastre proprii, care se împrăştie.

Va fi un lucru absolut îngrozitor din punctul nostru de vedere, pentru că este extrem de ciudat şi anormal să vezi cazuri de boli vechi şi perfect vaccinabile pentru care există o experienţă imensă în ceea ce priveşte eficienţa şi siguranţa vaccinurilor respective, să vezi bolile respective acum doar pentru că oamenii nu mai vor să se vaccineze”, a explicat Prof. Dr. Simin  Aysel Florescu pentru News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te