Un căutător de comori a descoperit la Constanța un vas plin cu monede romane: Vechi de 1.800 de ani

DE Alin Crișan | Actualizat: 21.01.2023 - 11:12
Bărbatul care a descoperit comoara din Constanța - Foto: A3

Bărbatul care a descoperit comoara arheologică este de meserie șofer profesionist, însă este și pasionat de comori și detectorism. Monedele descoperite de acesta sunt din secolul al III-lea d.Hr.

SHARE

Descoperire incredibilă în localitatea Ciobăniţa din judeţul Constanţa, acolo unde un bărbat a găsit un vas plin cu monede romane îngropate de aproape 1800 de ani.

Citește și: Secția de pediatrie de la spitalul din Zalău, o lume de basm: Elevii de la Arte i-au dat culoare

Deseori, merge împreună cu prietenii lui în diverse zone ale județului și încearcă să descopere comorile ascunse ale Dobrogei. Până acum descoperirile au fost fără nicio valoare, însă norocul i-a surâs, iar așteptarea pare că a meritat.

"Eram cu doi prieteni și am ieșit în teren să ne relaxăm pe un islaz. Obişnuim să ne relaxăm aşa și detectăm tuburi de cartușe, cuie. Azi am avut și un semnal mai bunicel, am săpat și am găsit o olicică cu monede romane. Am anunțat autoritățile. E prima oară când descopăr așa ceva, dar îmi place să mă relaxez. Am anunțat toate autoritățile. Vă dați seama că iniţial nu am știut ce este. Am crezut că e piatră. După ce am văzut că este o monedă, două, trei, am realizat că este o olicică. Muncim mult și asta facem ca hobby", a declarat Ionuţ Chicheluş, bărbatul care a descoperit vasul plin cu monede romane.

Aproximativ 350 de monede ar fi în vasul de ceramică descoperit de Ionuţ şi prietenii săi. Monedele aflate la suprafaţă sunt din bronz şi au aceeaşi dimensiune.

Citește și: Un cimpanzeu din cea mai rară specie s-a născut la o grădină zoologică: 80% din populație a dispărut

Cei doi spun că printre monedele din vas ar putea exista şi monede din alt material. Mai mult, desenele de pe monede sunt diferite. Pe unele sunt acvile, în timp ce pe altele sunt şerpi sau îngeri.

Cei doi căutători de comori au anunțat imediat autoritățile, iar la fața locului s-au deplasat polițiștii, dar și specialiștii de la Muzeul de Istorie și Arheologie. Aceștia vor prelua tezaurul, iar în zilele următoare se va face expertizarea fiecărei piese în parte pentru a se stabili din ce perioadă provin și cărei civilizații aparțin.

"La data de 20 ianuarie a.c., în jurul orei 16.15, polițiști din cadrul Secției 9 Rurală Topraisar au fost sesizați, prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că ar fi găsit, în extravilanul localității Ciobănița, o oală în care se află mai multe monede antice. 

Citește și: G7 va revizui plafonul de preţ pentru petrolul rusesc: Această abordare va calibra mai bine politica

La fața locului s-au deplasat polițiști ai Serviciului Investigații Criminale, împreună cu arheologi din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. 

În urma verificărilor s-a stabilit faptul că 3 bărbați, cu vârste cuprinse între 34 și 46 de ani au efectuat detecții în zona extravilanului localității Ciobănița, comuna Mereni, iar la un moment dat au găsit, îngropat la aproximativ 60 de centimetri de sol, un vas antic din ceramică, plin cu monede antice. Totodată, lângă acest vas au fost descoperite mai multe fragmente ceramice și metalice, precum și o monedă similară celor din vas, potrivit unei emisiuni TV.

Din examinarea preliminară efectuată la fața locului a reieșit faptul că vasul este de proveniență getică (secolul al III-lea d.Hr.), iar monedele sunt de proveniență romană (secolul al III-lea d.Hr.).

Obiectele în cauză au fost lăsate în custodia arheologilor din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. 

În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că bărbații care au făcut descoperirea sunt deținători de detectoare de metale, autorizați de instituția noastră, iar zona unde a fost făcută descoperirea nu este înregistrată ca fiind sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice și nici în Repertoriul Arheologic Național, fiind incidente prevederile art. 2, alin. 1, lit. g) și ale art. 10 din O.G. 43/2000 Rep. privind regimul descoperirilor arheologice întâmplătoare", se arată într-un comunicat al IPJ Constanţa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te