Confruntat cu criticile europarlamentarilor, inclusiv cu cele ale Monicăi Macovei, Tudorel Toader a susținut că statul de drept trebuie să se consolideze prin valorificarea deciziilor Curții Constituționale, care sunt fără cale de atac, și pe baza jurisprudenței instanțelor europene, iar în acest context a vorbit despre sancționarea demnitarilor care "își denigrează propria țară".
"Mandatul pe care îl are un demnitar este de a promova valorile naționale, ci nicidecum de a-și denigra țara de origine. Lucrez la un Codex penal european (...) și pot să spun că sunt țări cu stat de drept mai înalt decât România care sancționează denigrarea țării de către demnitarul țării", a declarat Tudorel Toader.
Citește și: Iohannis: OUG anunțată de Toader este „cras neconstituțională”
El a mers miercuri în Parlamentul European pentru a prezenta prioritățile Președinției române a Consiliului UE în justiție și s-a confruntat cu criticile europarlamentarilor privind statul de drept din România.
Premierul Viorica Dăncilă și PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, au susținut de fiecare dată, în fața criticilor oficialilor europeni privind măsurile luate de Guvernul de la București care duc la slăbirea statului de drept, că aceștia nu au informații corecte și că sunt dezinformați de oficiali români.
Cel mai recent exemplu este de marți, când președintele Klaus Iohannis, aflat în Germania, a spus că Ordonanța de urgență anunțată de Tudorel Toader prin care cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite începând din 2014 ar putea face contestație în anulare este cras neconstituțională. El a afirmat că PSD încearcă și acum să găsească soluții pentru problemele penale ale politicienilor, în frunte cu Liviu Dragnea.
Citește și: Augustin Lazăr, despre ordonanța lui Toader: „Legea penală nu retroactivează”