Tramvaie noi la Iași: Investiție de peste 40 milioane € prin PNRR. Când intră în circulație

DE Alin Crișan | Actualizat: 23.05.2023 - 19:16
Tramvaie - Foto: ZDI

Primăria Iaşi a lansat prima licitaţie majoră cu finanţare prin intermediul PNRR. Fondurile europene aduc la Iaşi încă 18 tramvaie noi.

SHARE

Achiziţia celor 18 vehicule costă aproape 200 milioane lei. Furnizorii interesaţi trebuie să depună oferte până pe 30 iunie. Odată ce va fi semnat un contract, tramvaiele trebuie livrate în 30 luni, dar nu mai târziu de finalul anului 2026. Faţă de cele 32 de tramvaie achiziţionate în ultimii ani, noile vehicule vor avea o lungime mai mică (22 m faţă de 30 m).

Tramvaie noi la Iași: Investiție de peste 40 milioane € prin PNRR

 „Tramvaiele vor fi destinate transportului urban de călători, drept urmare în elaborarea ofertei se va ţine cont de infrastructura existentă (linii de tramvai cu ecartamente de 1.000 mm), condiţiile de circulaţie, linia de rulare pentru tramvaie, respectiv linia de cotnact pentru alimentarea electrică”, se arată în caietul de sarcini.

În prezent, pe străzile Iaşului circulă 32 de tramvaie noi: 16 achiziţionate de Ministerul Dezvoltării de la PESA (producător polonez) şi alte 16 cumpărate de Primărie de la Bozankaya (producător turc). Ambele achiziţii au fost finanţate cu fonduri europene.

Tramvaiele vor fi cu podea joasă

În afară de faptul că vor fi mai mici ca lungime, cele 18 vehicule care vor fi achiziţionate vor avea date tehnice similare cu tramvaiele PESA sau Bozankaya. Viteza maximă de circulaţie este prevăzută la 70 km/oră, dar trebuie să fie limitată electronic la 50 km/oră. 

Conform documentaţiei de atribuire, tramvaiele trebuie să aibă podeaua 100% coborâtă pe toată suprafaţa disponibilă pentru pasageri, cu facilităţi pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi. 

„Tramvaiele trebuie să aibă o capacitate de transport totală de minimum 135 locuri, dintre care minimum 30 pe scaune fixe, nerabatabile, din care min. 5 din low floor, plus vatmanul. Producătorul poate suplimenta numărul de locuri pentru călători prin montarea de scauna rabatabile”, se precizează în caietul de sarcini. Toate scaunele trebuie să fie singulare (şi nu de tip banchetă) şi să fie realizate din material armat cu fibră de sticlă sau mase plastice.

„Tramvaiele trebuie să fie echipate cu instalaţie de aer condiţionat, instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, instalaţie de exhaustare a aerului viciat, sistem de numărare a călătorilor, cu instalaţie audio-video în interior, anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing, instalaţie de informare a călătorilor atât la interior, cât şi la exterior, prize de încărcare USB”, sunt alte cerinţe eliminatorii prevăzute în caietul de sarcini. 

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te