Tradiții și obiceiuri străvechi de Sfântul Nicolae. Ce cadouri nu trebuie să faci pe 6 decembrie?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 06.12.2023 - 09:47
Tradiții și obiceiuri străvechi de Sfântul Nicolae. Ce cadouri nu trebuie să faci pe 6 decembrie? - Foto: Profimedi images
Tradiții și obiceiuri străvechi de Sfântul Nicolae. Ce cadouri nu trebuie să faci pe 6 decembrie? - Foto: Profimedi images

Tradiții și obiceiuri străvechi de Sfântul Nicolae. Ce nu trebuie să faci în ziua de 6 decembrie? Ziua de 6 decembrie este dedicată Sfântului Nicolae, sărbătoarea însoțită de numeroase tradiții, superstiții și obiceiuri respectate cu sfințenie de către creștini.

SHARE

Sfântul Ierarh Nicolae, celebrat sub numele de Nicolae de Bari sau Moș Nicolae este unul dintre cei mai iubiți sfânt al Bisericii Ortodoxe.

Tradiții și obiceiuri străvechi de Sfântul Nicolae. Ce nu trebuie să faci în ziua de 6 decembrie?

Sfântul Nicolae, cunoscut și ca vindecător și ocrotitor al femeilor care își doresc să devină mame. Moș Nicolae a trăit în perioada Sfântului Mare Împărat Constantin cel Mare (306-337) și s-a născut în Patara, un oraș din Asia Mică.

Cu părinți cinstiți și de bun neam, Teofan și Nona, Sfântul Nicolae s-a evidențiat încă din copilărie prin mintea sa ageră. A fost educat în învățătura dumnezeiască și, ghidat de Sfântul Duh, a dobândit înțelepciunea duhovnicească.

Ales episcop al cetății Mira, în ținutul Lichia (astăzi Demre, Turcia), Sfântul Nicolae a fost un slujitor al credinței creștine în perioada persecuțiilor împotriva creștinilor. După Edictul de la Milan din 313, care acorda libertate deplină creștinismului, Sfântul Nicolae s-a întors în scaunul episcopal din Mira.

Sfântul Nicolae a participat la primul Sinod ecumenic, fiind un apărător puternic al credinței împotriva ereziei ariene. Este considerat patronul marinarilor și al copiilor, precum și salvatorul celor din temniță și primejdii.

Viața Sfântului Nicolae a fost marcată de fapte de milostenie. Un exemplu notabil este ajutorul acordat unui om sărac, căruia îi arunca noaptea pungi cu galbeni pentru a-și căsători fiicele. În timpul persecuțiilor, a fost întemnițat, iar într-o călătorie pe mare, a săvârșit minunea învierii unui corăbier mort în mijlocul unei furtuni.

Sfântul Nicolae a viețuit cu smerenie, fiind blând, fără răutate și milostiv.

După ce părinții săi au trecut în neființă, sfântul a refuzat orice moștenire materială, preferând să împartă întreaga avere celor săraci.

Sfântul Nicolae este asociat cu începutul iernii

În tradiția populară, Sfântul Nicolae este asociat cu începutul iernii, iar ziua de 6 decembrie aduce cu sine numeroase obiceiuri și superstiții. Se spune că în această zi, Moș Nicolae își scutură barba, marcând astfel începutul ninsorii.

Copiii își curăță cu grijă cizmele sau ghetele în seara de 5 decembrie și le așează aproape de ușă sau fereastră, așteptându-l pe Moș Nicolae. Conform tradiției, copiilor cuminți le aduce dulciuri, în timp ce celor neascultători le oferă o nuielușă.

Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae

Obiceiul de a pune crenguțe de pomi fructiferi în apă în casă, lângă icoane, are menirea să aducă înflorire în noul an. Recolta de fructe se așteaptă în funcție de crenguța care înflorește.

Conform superstiției, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, cerurile se deschid pentru muritori, oferindu-le ocazia să-l vadă pe Sfântul Nicolae așezat în dreapta lui Dumnezeu.

În sate, feciorii se adună în cete în ziua de Sfântul Nicolae pentru a-și alege gazda unde vor pregăti repetițiile colindelor de Crăciun și Anul Nou.

Legenda lui Moș Nicolae s-a răspândit în întreaga lume și a primit caracteristici specifice fiecărei țări. În Europa medievală, ziua Sfântului Nicolae a devenit sinonimă cu generozitatea și caritatea, marcând o perioadă de daruri și activități caritabile.

Tradiția a impus că în ziua aceasta nu se oferă cadouri precum obiecte ascuțite, elemente de culoare neagră, cravate sau produse de machiaj și bijuterii, deoarece acestea ar aduce ghinion posesorului.

În schimb, cadouri precum figurine de turtă dulce sau nuci sunt considerate simboluri ale longevității.

Totodată, în această zi se pot oferi dulciuri, covrigi, fructe sau pungi cu grâu sau orez, reprezentând simboluri ale sporului și prosperității.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te