Se va introduce sau nu taxa de autostradă pentru autoturisme în Germania? Situaţia va deveni marţi clară, atât pentru guvernul de la Berlin, cât şi pentru toţi deţinătorii de autoturisme din UE.
Dacă tribunalul va da undă verde pentru noua taxă, toţi şoferii vor trebui să plătească pentru folosirea autostrăzilor şi drumurilor supra-regionale.
Taxa va fi colectată în urma vânzării unor viniete de diferite tipuri. În cazul maşinilor înmatriculate în Germania, posesorului i se va deduce la plata impozitului auto valoarea unei viniete, astfel că practic acesta nu va plăti noua taxă.
Împotriva acestei intenţii a făcut plângere Austria, sprijinită de Olanda. Argumentul Vienei: taxa nu este conformă cu acordurile europene, fiindcă îi dezavantajează atât pe austrieci, cât şi pe toţi ceilalţi cetăţeni ai UE, cu excepţia germanilor. Astfel, Germania încalcă principiul interzicerii discriminării cetăţenilor UE.
S-a luat deja o decizie în culise?
Înaintea pronunţării de marţi, se pare că Germania a reuşit să convingă instanţa de justeţea punctului ei de vedere.
La începutul lunii februarie, procurorul general al Curţii Europene de Justiţie nu a exprimat în expertiza pe care întocmit-o rezerve întemeiate pe normele europene cu privire la noua taxă preconizată de guvernul de la Berlin.
În opinia sa, "percepţia austriacă potrivit căreia cetăţenii UE ar fi discriminaţi în Germania se întemeiază pe o neînţelegere fundamentală".
Nu pot fi comparaţi deţinători de autoturisme străini şi germani, "deoarece deţinătorii străini de autoturisme nu trebuie să plătească impozit auto în Germania".
Părerea procurorului general este privită ca indiciu că instanţa nu are de gând să dea curs plângerii austriece. Este adevărat că o expertiză nu are caracter obligatoriu, dar în practică judecătorii Curţii Europene de Justiţie au dat de multe ori câştig de cauză procurorului general.
Planurile ministrului german al Transporturilor
Dacă instanţa va da lumină verde pentru introducerea noii taxe, ministrul geman al Transporturilor, Andreeas Scheuer, membru al formaţiuni conservatoare CSU din Bavaria, intenţionează s-o introducă începând din octombrie anul viitor.
O serie de pregătiri se fac deja la nivel federal, cum ar fi încheierea unor contracte cu firme care vor garanta colectarea taxei.
Dacă taxa va fi introdusă, străinii din ţările membre ale UE vor trebui să plătească pentru folosirea autostrăzilor. Aceasta se va putea face prin cumpărarea unor viniete cu valabilitatea de 10 zile, două luni sau un an. Valoarea acestor viniete se va decide în funcţie de cât este de poluant autoturismul respectiv.
Pentru 10 zile, ea va costa între cinci şi 15 euro, pentru două luni între 16 şi 30 de euro iar pentru un an între 74 şi 130 de euro.
Baza de calcul este o combinaţie între norma de mediu în care se înscrie motorul respectiv şi capacitatea sa cilindrică. Vinietele vor putea fi achiziţionhate pe Internet, pe telefonul mobil, cu ajutorul unui app sau la ghişee instalate pe autostrăzi, din loc în loc.
Câştigul obţinut prin introducerea noii taxe ar urma să fie folosit pentru restaurarea şi repararea şoselelor existente deja.
Potrivit calculelor actuale, în bugetul federal ar putea intra anual 3,85 de milliarde de euro, din care trei miliarde de la deţinătorii germani de autoturisme care-şi vor primi banii înapoi şi 850 de milioane de euro de la automobilişti străini.
Întreţinerea şi controlarea sistemului de colectare a taxei ar urma să coste anual, potrivit estimărilor, aproximativ 245 de milioane de euro, astfel că numai 600 de milioane de euro vor putea fi folosiţi anual pentru reabilitarea infrastructurii rutiere.