Taifunul Rai a produs 208 de decese, în Filipine. Sute de mii de persoane au fost evacuate

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.12.2021 - 12:13
Taifunul Rai a produs 208 de decese, în Filipine. Sute de mii de persoane au fost evacuate/FOTO: Unsplash

Cel puțin 208 persoane au murit după ce taifunul Rai a lovit Filipinele. Alte câteva sute de mii de oameni au fost evacuați din calea intemperiilor.

SHARE

Taifunul Rai, care a lovit Filipine anul acesta. a făcut ravagii în arhipelag. Este considerat a fi cel mai puternic din acest an. A provocat pagube pe scară largă și inundații.

Cunoscut local sub numele de Odette, acesta a ajuns joi pe insula Siargao, o destinație turistică populară și de surfing de pe coasta central-estică. Inițial, a avut rafale de până la 260 de kilometri pe oră, echivalentul unei furtuni de categoria 5.

Rai a devastat comunități, smulgând case, dărâmând copaci și stâlpi de electricitate în timp ce se deplasa spre vest prin Filipine.

Citește și: Trei zile de proteste ale profesorilor: Salariile vor crește cu 60 de lei, nu cu 400. Inacceptabil.

Numărul morților este de așteptat să crească, pe măsură ce operațiunile de căutare și salvare continuă, după ce au fost inițial împiedicate de întreruperile de curent.

Poliția Națională din Filipine a declarat că aproximativ 52 de persoane rămân date dispărute de luni, în timp ce alte 239 au suferit „răni considerabile”.

Aproximativ 75% din locuințele din provincia Bohol din regiunea Central Visayas sunt avariate, a declarat luni Casiano Monilla, secretar adjunct la Oficiul de Apărare Civilă, într-o conferință de presă. Cel puțin 227 de orașe și municipalități au suferit pene de curent și 25 de zboruri au fost anulate, a adăugat el. Costul estimat al pagubelor este de peste 4,5 milioane de dolari, a spus Monilla.

Citește și: Omicron se răspândește ca un foc scăpat de sub control. Virusul a infectat, deja, 89 de ţări

Salvatorii au pătruns până la coapse prin apele cauzate de inundații  pentru a evacua oamenii din zonele afectate de dezastru. Aproximativ 332.000 de persoane au fost evacuate din casele lor, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Reducere și Management al Riscului de Dezastre.

Furtuna a lovit mai multe zone puternic populate, inclusiv Cebu, un oraș de aproape un milion de locuitori. Peste 30 de linii de transport au fost oprite în Visayas și Mindanao, două dintre cele trei grupuri de insule majore ale țării, care găzduiesc o populație de peste 45 de milioane.

Multe clădiri au fost distruse, în mai multe zone grav afectate. Locuitorii au fost văzuți târându-se-se prin noroi și resturi pentru a salva tot ce au putut din casele lor deteriorate.

Rai a fost a 15-a furtună care a lovit Filipine anul acesta. A scăzut în intensitate și acum este un taifun cu vânturi maxime de 165 de kilometri pe oră, echivalent cu o furtună de categoria 2.

Furtuna se află acum în largul coastei Vietnamului, în Marea Chinei de Sud, și este de așteptat să scadă și mai mult în intensitate, pe măsură ce se apropie de Hainan, China, în următoarele 24 de ore.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te