Surse: Ce deficit estimează Guvernul pentru 2024. Trece de 4% din PIB. Măsurile aplicate

DE Alin Crișan | Actualizat: 02.11.2023 - 22:04
Surse: Ce deficit estimează Guvernul pentru 2024. Trece de 4% din PIB. Măsurile aplicate - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Guvernul estimează un deficit de 4,5% din PIB pentru 2024. În ședința Coaliției, potrivit unor surse politice, s-au stabilit 5 principii pe care va fi construit bugetul pentru 2024.

SHARE

În ședința Coaliției de joi, potrivit unor surse politice, liderii PSD și PNL au stabilit 5 principii pe care va fi construit bugetul pentru 2024. În funcție de cât va fi deficitul bugetar anul acesta, o să fie stabilită și ținta pentru anul următor, estimată la aproximativ 4,5% din PIB.  

Surse: Ce deficit estimează Guvernul pentru 2024. Trece de 4% din PIB

Astfel, multe dintre măsurile aplicate în acest an pentru reducerea cheltuielilor bugetare se vor aplica și începând cu anul viitor. Precum limitarea cheltuielilor cu bunurile și serviciile, cu achiziția de autovehicule și mobilier și chiar o evidență strictă a cheltuielilor de personal, pe principiul, unul pleacă, unul vine.  

Cheltuielile de personal vor fi urmărite cu atenție de către Guvern astfel încât costul total să nu scape de sub control. Măsurile care se vor aplica și de anul viitor nu au fost încă decise în Coaliție.  

Citește și: 200.000 € pentru digitalizarea sistemului de raportare al stocurilor de medicamente: „Prin PNRR”

Pe partea de colectare de taxe și impozite, Guvernul are în vedere o creștere, datorită măsurilor de evaziune fiscală adoptate și aplicate de anul viitor precum: factura electronică, sigiliul electronic, casele de marcat cu jurnal electronic și e-transport.  

În prima parte a anului Guvernul are mai multe cheltuieli mari care vor pune presiune pe deficitul bugetar:  - Cheltuieli la MApN, echipamente militare;  

Cheltuieli din zona de Sănătate;  - Cheltuieli pentru compensarea prețului la energie.  În funcție de cât va fi deficitul bugetar anul acesta, o să fie stabilită și ținta deficitului pentru anul următor, o estimare fiind undeva la 4,5% din PIB.

În 2024, prioritățile vor fi investițiile, în principal cele din fonduri europene și externe și controlul asupra cheltuielilor banilor publici. 

Pensionarii vor fi cei care vor beneficia de cele mai mari creșteri de venituri, datorită indexării cu rata inflației a pensiilor, dar și recalcularea făcută în urma noii legi a pensiilor generale.  

Citește și: 2.500 lei/lună spor de praf ia un șef de la Avocatul Poporului. Salariu: 15.000 lei, plus 2 vouchere

În privința salariilor, liderii politici au stabilit că urmează un an greu, iar costurile cu salariile bugetare nu trebuie să crească exagerat.  

5 principii în jurul cărora va fi structurat bugetul pe 2024  

De asemenea, au fost stabilit în coaliția de guvernare și cinci principii în jurul cărora va fi structurat bugetul pe 2024:  

1. Buget de investiții, cu accent pe proiectele finanțate din fonduri europene.  

Unul dintre aspectele centrale ale bugetului este orientarea către investiții și dezvoltare, cu accent deosebit pe proiectele finanțate din fonduri europene. Prin alocări consistente pentru proiecte de infrastructură, dezvoltare economică și inovare, ne propunem să creăm locuri de muncă, să stimulăm creșterea economică și să îmbunătățim calitatea vieții pentru fiecare cetățean.  

2. Buget axat pe cheltuieli responsabile pentru functionarea statului.

Cheltuielile pentru funcționarea statului vor fi riguros evaluate lună de lună, iar prioritățile sunt stabilite pentru a asigura furnizarea serviciilor publice esențiale într-un mod eficient și sustenabil. 

3. Buget centrat pe dezvoltarea marilor serviciilor publice: sănătate/educație.

Vor fi prioritizate sectoarele esențiale precum educația, sănătatea, infrastructura și serviciile publice. În domeniul sănătății, bugetul va include alocări semnificative pentru modernizarea infrastructurii medicale, achiziționarea de echipamente medicale de ultimă generație și asigurarea că personalul medical are condițiile necesare pentru a oferi servicii de calitate.

Scopul este să îmbunătățim starea de sănătate a cetățenilor și să asigurăm că nimeni nu este lipsit de asistența medicală de care are nevoie.  

În domeniul educației, investim în infrastructură școlară, calificarea și remunerarea profesorilor, precum și în resurse didactice. Suntem hotărâți să oferim tuturor elevilor șansa de a se dezvolta la maximumul potențialului lor. 

4. Buget axat pe combaterea evaziunii fiscale și colectarea mai bună a veniturilor publice.

Va include măsuri și investiții pentru consolidarea sistemului fiscal, sporirea transparenței și îmbunătățirea eficienței colectării veniturilor publice. Ne angajăm să utilizăm tehnologiile moderne și să intensificăm cooperarea cu alte instituții și cu societatea civilă pentru a identifica și combate eficient evaziunea fiscală, potrivit digi24.ro.

5. Buget cu alocări consistente pentru drepturile de asistență socială.

Vom acorda o atenție deosebită asigurării accesului la servicii și programe de asistență socială pentru cei care au nevoie de sprijinul nostru.  

Aceste alocări consistente pentru drepturile de asistență socială includ sprijin pentru:  

 • Persoanele vulnerabile și cu dizabilități.
 • Copii și tineri.   
 • Persoanele vârstnice. 
 • Toți cei care se confruntă cu dificultăți temporare sau permanente.” 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te