„În cadrul întâlnirii, cei trei oficiali militari au analizat situația de securitate din Regiunea Mării Negre și au subliniat importanța consolidării cooperării trilaterale, pentru asigurarea stabilității regionale. De asemenea, au fost discutate măsuri concrete pentru intensificarea eforturilor comune și adaptarea acțiunilor la evoluțiile de securitate din zonă.
Șefii armatelor din România, Bulgaria și Turcia vor să întețească lupta contra minelor din Marea Neagră.
Generalul Gheorghiță Vlad a reiterat angajamentul României de a contribui activ la dezvoltarea inițiativelor de cooperare militară, în special în domeniul maritim, în cadrul grupării navale operative de luptă contra minelor, Mine Countermeasures Black Sea Task Group (MCM BSTG). Totodată, a fost accentuată necesitatea unei coordonări strânse între Bulgaria, România și Turcia”, transmis MApN.
Citește și: VIDEO Tancul sud-coreean K2, testat în premieră la Smârdan. Costă 8.500.000 $. România vrea 300
„Marea Neagră are o importanță strategică pentru securitatea euroatlantică, iar cooperarea noastră trilaterală este un pilon esențial pentru descurajare, apărare și menținerea stabilității. România rămâne ferm angajată alături de partenerii săi, pentru întărirea securității colective” a declarat generalul Gheorghiță Vlad.
Vânătoarele de mine
Reamintim că am achiziționat recent din Marea Britanie două vânătoare de mine cu dotări moderne. Deși sunt nave second-hand, ele vin echipate cu tehnologie de ultimă generație și reprezintă unele dintre cele mai moderne și avansate nave din flota românească. Au inclusiv drone subacvatice care depistează și distrug minele.
Citește și: Primul vânător de mine M270 de ultimă generație a ajuns în Portul Constanța. Arma cheie a României
Aceastea dispun de interoperabilitate cu structurile NATO, au un deplasament de 600 de tone, un echipaj format din aproximativ 40 de militari și sunt echipate cu radar, sonar și armament de calibru mic, inclusiv un tun de 30 mm și mitraliere. Scopul principal al acestor nave este de a efectua cercetarea, detectarea, clasificarea, urmărirea și distrugerea/neutralizarea minelor marine.