SUMMIT Iohannis: Acord important prin deblocarea bugetului UE și a pachetului de relansare economică

DE Elena Andrei | Actualizat: 11.12.2020 - 12:55
sursă twitter
sursă twitter

Liderii UE, reuniţi în cadrul unui summit, au adoptat joi bugetul multianual al UE, aprobând și un compromis în privința Ungariei și Poloniei, în scopul ridicării veto-ului de blocaj. Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis că acordul permite deblocarea bugetului.

SHARE

„Acord important astăzi prin deblocarea viitorului buget al Uniunii Europene și a pachetului de relansare economică. România este pregătită să folosească aceste fonduri pentru reforme și investiții în sectoare cheie, în beneficiul tuturor românilor”, a scris Iohannis pe contrul său de Twitter.

Bugetul UE 2021-2027 (1,074 miliarde euro) şi planul de relansare post-Covid (750 miliarde euro) au fost adoptate în iulie, dar au fost blocate de Budapesta şi Varşovia care s-au opus unui mecanism ce condiţiona accesarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Noul mecanism european de condiţionalitate, adoptat prin majoritate calificată în urma unei înţelegeri între Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE, permitea suspendarea fondurilor europene în cazul unui stat membru atunci când Comisia Europeană consideră că acesta încalcă statul de drept, dacă statele membre aprobă prin majoritate calificată această măsură împotriva respectivei ţări.

Acuzând că acest mecanism nu are criterii clare şi poate fi folosit ca un instrument politic arbitrar de sancţionare a ţărilor care promovează politici neagreate la Bruxelles, guvernele polonez şi ungar au blocat prin veto pe 16 noiembrie bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) şi planul ”Next Generation” care are la bază un fond de 750 de miliarde de euro din care statele membre vor accesa credite şi granturi.

Polonia și Ungaria au acceptat introducerea mecanismului privind corelarea fondurilor europene de statul de drept.

Mâine dimineață reprezentanții permanenți ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene vor confirma acordul pe Bugetul Multianual al Uniunii Europene 2021 - 2027 și pe mecanismul privind corelarea fondurilor europene de statul de drept. După ce ambasadorii confirmă acordul pe cele două documente, ele vor fi trimise în Parlamentul European.

Se vor vota imediat cele două acorduri, la începutul săptămânii viitoare în Comisia pentru bugete a Parlamentului European și miercuri în plenul Parlamentului European.

Acordul pe buget include toate fondurile europene obținute pentru România la Consiliul European din luna iulie. În plus, include câteva creșteri de fonduri la programe europene obținute de Parlamentul European de pe urma cărora va beneficia și România. Este vorba de creșteri pentru Programul de burse Erasmus+, Programul European de Sănătate, consolidarea frontierei externe a Uniunii Europene.

După votul în Parlamentul European, acordul final va fi trimis la Consiliul de Miniștri ai Uniunii Europene unde va fi adoptat în unanimitate până la finalul anului. În momentul acela, Bugetul multianual al Uniunii Europene pe următorii 7 ani devine literă de lege.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te