STUDIU 70% dintre români cred că există un leac al cancerului, ascuns de oculta mondială

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 26.10.2021 - 19:48
STUDIU 70% dintre români cred că există un leac al cancerului, ascuns de oculta mondială. Foto Pexels.com

Doar 22% dintre bulgari, 27% dintre ciprioți, 29% dintre greci și 34% dintre români cred că este fals că ar exista un leac pentru cancer ascuns din interese comerciale. Prin comparație, media UE este 56%.

SHARE

46% dintre români cred că în lume există deja un leac pentru cancer, dar este ascuns din cauza unor interese comerciale, iar alți aproape 20% nu se pot pronunța dacă această afirmație este adevărată sau falsă.

Marile companii de farma sunt interesate să vândă în continuare medicamente scumpe pentru cancer, în loc să pună în circulație leacul, aceasta este o credință răspândită în Romania, Bulgaria, Cipru și Grecia. 

Doar 22% dintre bulgari, 27% dintre ciprioți, 29% dintre greci și 34% dintre români cred că această afirmație este falsă.

Prin comparație, media UE este 56%.

Bulgaria are o proporție excepțional de mare de respondenți (37%) care nu pot da un răspuns, la fel ca și Letonia (33%), cu proporții mari raportate și în Estonia (29%) și Croația (27%), în comparație cu media UE de 18%, arată Eurobarometrul special, publicat în septembrie, cu privire la „cunoștințele și atitudinile cetățenilor europeni față de știință și tehnologie”.

Cel mai bine la acest capitol stau Danemarca și Suedia (unde 83% cred că este falsă afirmația că ar exista deja un lec pentru cancer dar este ascuns), Finlanda (78%), Belgia (76%) și Țările de Jos (75%).

Dintre țările non-UE chestionate, Norvegia este singura în care mai mult de trei sferturi dintre respondenți (79%) spun corect că este fals că leacul pentru cancer există, dar este ascuns publicului de interese comerciale. Este urmată de Marea Britanie (71%).

Mai puțin de unul din patru respondenți spun în mod corect că acest lucru este fals în Kosovo (21%) și Muntenegru (23%).

Citește și: STUDIU Jumătate dintre români cred că oamenii au trăit în același timp cu dinozaurii

Cine crede că virușii sunt din laborator

Mai puțin de trei din zece respondenți din Bulgaria (19%), Cipru (26%) și Croația (28%) afirmă că este fals că virușii au fost produși în laboratoarele guvernamentale pentru a ne controla libertatea.

Aceasta se compară cu media UE de 55%.

Țările cu cele mai mari proporții de respondenți care nu pot da un răspuns sunt Letonia și Portugalia (ambele 31%), Bulgaria, Malta și Lituania (29% în fiecare) și Estonia (27%), comparativ cu media UE de 17%.

Cel mai bine la acest capitol stau Țările de Jos (84% cred că e fals că virușii au fost creați în laborator), Danemarca (83%), Suedia (75%). , Belgia (74%), Irlanda (73%) și Germania (70%).

În raport cu vârsta, diferențele nu sunt deosebit de marcate și nu sunt consistente între cele două întrebări. Persoanele cu vârste cuprinse între 15-24 și 40-54 sunt oarecum mai predispuse decât alte grupe de vârstă să dea un răspuns corect în legătură cu existența unei cure de cancer - 15-24 ani (59%), 40-54 ani (58%) , 25-39 de ani (56%), cei de 55 de ani și peste (55%).

Tinerii cu vârsta între 15-24 de ani sunt oarecum mai predispuși decât cei cu vârsta de 25 și peste să dea un răspuns corect în ceea ce privește dacă virușii sunt produși în laboratoarele guvernamentale – 15-24 de ani (58%), comparativ cu cei de 25 de ani și peste ( 53% -55%), arată Eurobarometrul special, publicat în septembrie, cu privire la „cunoștințele și atitudinile cetățenilor europeni față de știință și tehnologie”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te