STUDIU Jumătate dintre români cred că oamenii au trăit în același timp cu dinozaurii

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 27.10.2021 - 10:08
Jumătate dintre români cred că oamenii au trăit în același timp cu dinozaurii. Foto Pexels.com

România este singura țară din UE în care cel puțin unul din cinci respondenți consideră că influența generală a științei și tehnologiei asupra societății este negativă.

SHARE

Doar 45% dintre români știu că oamenii nu au trăit în același timp cu dinozaurii, un procent cu mult sub media din Uniunea Europeană (66%). 

34% cred că oamenii și dinozaurii au împărțit pământul în același timp, iar 21% nu sunt lămuriți dacă această afirmație este adevărată sau falsă.

Ca de obicei, românii stau mai bine decât bulgarii, unde doar 35% știu că pe oameni și dinozauri îi separă câteva zeci de milioane de ani, în timp ce alți 36% nu știu ce să răspundă. 

Dar România stă mult mai prost decât Suedia (unde 86% dintre repodenți știu că oamenii și dinozaurii nu au trăit în aceeași perioadă), Luxemburg, Cehia și Belgia (82% în fiecare) și Germania (80%). Aceasta se compară cu media UE de 66%, arată Eurobarometrul special, publicat în septembrie, cu privire la „cunoștințele și atitudinile cetățenilor europeni față de știință și tehnologie”.

Față de 2005, situația s-a îmbunătățit în 12 state membre ale UE, cu cele mai notabile schimbări în Portugalia (+18 pp), Spania (+15 pp), Irlanda (+14 pp), Belgia și Malta (ambele +12 pp).

Lucrurile s-au înrăutățit în 11 state membre ale UE, printre care și România, dar cele mai notabile scăderi sunt în Slovenia (-14 puncte procentuale), Ungaria (-13 pp) și Bulgaria și Danemarca (ambele -10 pp).

Românii nu cred în beneficiile științei

Cele mai multe persoane care afirmă că e corect că ființele umane s-au dezvoltat din specii anterioare de animale se află în Irlanda (84%), Suedia, Luxemburg și Danemarca (83% în fiecare) și Belgia (81%). Media UE de 67%.

Mullt mai puține persoane care cred acest lucru se găsesc în Slovacia (36%), Letonia (39%) și Grecia și Cipru (ambele 48%). Letonia are o proporție semnificativ mare de respondenți (28%) care nu pot spune dacă această afirmație este adevărată sau falsă, alături de Bulgaria (27%) și Lituania (24%) – comparativ cu media UE de 10%.

În doar șase state membre ale UE nouă din zece respondenți spun că este adevărat că continentele se mișcă de milioane de ani și vor continua să facă acest lucru: Germania și Suedia (ambele 92%), Irlanda, Țările de Jos și Luxemburg. (91% în fiecare) și Belgia (90%).

Mulți români nu cred că există mișcarea continentelor, (doar 62% știu de această realitate geologică), urmați de Bulgaria (67%). Media UE este de 82%.

România este singura țară din UE în care cel puțin unul din cinci respondenți consideră că influența generală a științei și tehnologiei asupra societății este negativă.

Mai mult de șapte din zece respondenți din fiecare stat membru al UE consideră că influența generală a științei și tehnologiei asupra societății este pozitivă, cu proporții variind de la 99% în Portugalia și 96% în Estonia, Irlanda și Suedia, până la 72% în România, 76% în Franța și 80% în Austria, arată Eurobarometrul special, publicat în septembrie, cu privire la „cunoștințele și atitudinile cetățenilor europeni față de știință și tehnologie”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te