Doar 45% dintre români știu că oamenii nu au trăit în același timp cu dinozaurii, un procent cu mult sub media din Uniunea Europeană (66%).
34% cred că oamenii și dinozaurii au împărțit pământul în același timp, iar 21% nu sunt lămuriți dacă această afirmație este adevărată sau falsă.
Ca de obicei, românii stau mai bine decât bulgarii, unde doar 35% știu că pe oameni și dinozauri îi separă câteva zeci de milioane de ani, în timp ce alți 36% nu știu ce să răspundă.
Dar România stă mult mai prost decât Suedia (unde 86% dintre repodenți știu că oamenii și dinozaurii nu au trăit în aceeași perioadă), Luxemburg, Cehia și Belgia (82% în fiecare) și Germania (80%). Aceasta se compară cu media UE de 66%, arată Eurobarometrul special, publicat în septembrie, cu privire la „cunoștințele și atitudinile cetățenilor europeni față de știință și tehnologie”.
Față de 2005, situația s-a îmbunătățit în 12 state membre ale UE, cu cele mai notabile schimbări în Portugalia (+18 pp), Spania (+15 pp), Irlanda (+14 pp), Belgia și Malta (ambele +12 pp).
Lucrurile s-au înrăutățit în 11 state membre ale UE, printre care și România, dar cele mai notabile scăderi sunt în Slovenia (-14 puncte procentuale), Ungaria (-13 pp) și Bulgaria și Danemarca (ambele -10 pp).
Românii nu cred în beneficiile științei
Cele mai multe persoane care afirmă că e corect că ființele umane s-au dezvoltat din specii anterioare de animale se află în Irlanda (84%), Suedia, Luxemburg și Danemarca (83% în fiecare) și Belgia (81%). Media UE de 67%.
Mullt mai puține persoane care cred acest lucru se găsesc în Slovacia (36%), Letonia (39%) și Grecia și Cipru (ambele 48%). Letonia are o proporție semnificativ mare de respondenți (28%) care nu pot spune dacă această afirmație este adevărată sau falsă, alături de Bulgaria (27%) și Lituania (24%) – comparativ cu media UE de 10%.
În doar șase state membre ale UE nouă din zece respondenți spun că este adevărat că continentele se mișcă de milioane de ani și vor continua să facă acest lucru: Germania și Suedia (ambele 92%), Irlanda, Țările de Jos și Luxemburg. (91% în fiecare) și Belgia (90%).
Mulți români nu cred că există mișcarea continentelor, (doar 62% știu de această realitate geologică), urmați de Bulgaria (67%). Media UE este de 82%.
România este singura țară din UE în care cel puțin unul din cinci respondenți consideră că influența generală a științei și tehnologiei asupra societății este negativă.
Mai mult de șapte din zece respondenți din fiecare stat membru al UE consideră că influența generală a științei și tehnologiei asupra societății este pozitivă, cu proporții variind de la 99% în Portugalia și 96% în Estonia, Irlanda și Suedia, până la 72% în România, 76% în Franța și 80% în Austria, arată Eurobarometrul special, publicat în septembrie, cu privire la „cunoștințele și atitudinile cetățenilor europeni față de știință și tehnologie”.