„Pe data de 16.10.2020 era planificat să se deschidă compartimentul de terapie intensivă din cadrul Compartimentului secției exterioare a Spitalului de Boli Infecțioase <<Spital mobil Lețcani>>, cu 24 de paturi. O defecțiune gravă a fabricii de oxigen face imposibilă punerea în funcțiune a acestei secții.
Având în vedere că la Spitalul de Recuperare Iași s-a constatat că poziționarea secției în arhitectura spitalului permite crearea de circuite separate, fără să afecteze restul activității spitalului și, deocamdată, se fac intervenții elective, care pot fi temporizate, fără risc pentru pacienți, s-a propus ca până la repararea instalației de oxigen de la Spitalul Letcani să funcționeze în regim special ATI-ul de la Sectia ORL a Spitalului de Recuperare Iași.
Perioada propusă de preluare a cazurilor critice începe de luni și este de circa 10 zile, condiționată de remedierea instalațiilor de la Lețcani. Pentru asigurarea condițiilor de funcționare se vor aduce, sub formă de împrumut, 6 ventilatoare și se vor detașa medici și asistenți medicali de ATI de la alte spitale”, a anunțat Mihai Chirica.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a fost vineri la Lețcani și a anunțat că spitalul mobil va interna primii pacienți, după cinci luni de la primul termen de punere în funcțiune.
Cu o capacitate de 256 de paturi, unitatea mobilă trebuia să funcţioneze pentru început cu 30 de paturi în saloane şi 24 de paturi la terapie intensivă.
Realizarea spitalului și mai ales punerea în funcțiune a acestuia au fost marcate de disputa PSD-PNL, cu acuzații reciproce ale șefului CJ Iași, Maricel Popa, și ale liberalilor din județ. S-a ajuns inclusiv la amenințări cu plângeri penale.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, declara, în 21 aprilie, că a semnat contractul de achiziţie a spitalului modular, câştigătoarea licitaţiei fiind compania SDI Global LLC din Turcia. Valoarea contractului a fost de 13,2 milioane de euro.