Șeful IPJ Alba și alți polițiști, inclusiv un ofițer anticorupție, acuzați că au protejat traficanți

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 20.06.2024 - 13:52
Șeful IPJ Alba și alți polițiști, inclusiv un ofițer anticorupție, acuzați că au protejat traficanți - foto: captură digi 24 (rol ilustrativ)
Șeful IPJ Alba și alți polițiști, inclusiv un ofițer anticorupție, acuzați că au protejat traficanți - foto: captură digi 24 (rol ilustrativ)

Un alt inspectorat de Poliție din țară a rămas fără șef după ce DNA îi cercetează pe acesta și pe alți polițiști, inclusiv un ofițer anticorupție pentru că ar fi ”protejat” traficanții de lemne.

SHARE

Șeful IPJ Alba, Florin Dogaru, este cercetat de DNA pentru infracțiuni de abuz în serviciu. El a fost schimbat din funcție și pus la dispoziție. 

Alături de șeful Poliției din Alba mai sunt cercetați un subcomisar și un agent de la IPJ Alba, un șef de post de poliție rurală, și un ofițer DGA. 

Aceștia sunt acuzați că ar fi luat mită, ar fi divulgat informații secrete, au comis abuz în serviciu sau au influențat declarații. 

Șeful IPJ Alba și alți polițiști, inclusiv un ofițer anticorupție, acuzați că au protejat traficanți

Potrivit Procurorilor Direcție Naționale Anticorupție,  în perioada 2021-2022, polițiști, respectivi, ar fi „protejat” interesele celorlalți inculpați cercetați (la vremea respectivă marea majoritate desfășurau activități de exploatare

 material lemnos), prin aceea că și-ar fi exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu în ceea ce-i privește pe doi agenți de poliție din cadrul I.P.J. Alba respectiv Brigada de Operațiuni Speciale (BOS) Alba-Iulia, care ar fi interferat, prin munca de poliție desfășurată, cu cea a oamenilor de afaceri.

Citește și: Şeful IPJ Cluj reținut de DNA! A condus cu viteză, dar a încercat să scape fără amendă. Ce a făcut?

Concret, în urma unor controale efectuate de cei doi agenți în zonele în care se desfășurau activități de exploatare a lemnului, la insistențele oamenilor de afaceri sau ca urmare a oferirii unor foloase necuvenite (în cazul inculpatului Toma Dan), inculpații polițiști ar fi desfășurat mai multe activități nelegale, concretizate în:

- propuneri/presiuni repetate de schimbare a locului de muncă,

- transmiterea către oamenii de afaceri a programului de lucru al unuia dintre agenți,

- efectuarea asupra unuia dintre agenți a două cercetări disciplinare cu încălcarea dispozițiilor legale,

-sancționarea abuzivă a unuia dintre agenți cu diminuarea salariului cu 10 % pentru o perioadă de 3 luni, în condițiile în care obiectul cercetării prealabile care s-a finalizat cu măsura menționată anterior era același cu cel al unui dosar

penal, în care procurorii au dispus, ulterior soluționării cercetării prealabile, soluția clasării constatând că faptele reținute în sarcina agentului nu există,

-detașarea nelegală la un post de poliție situat la distanță mare de locul de muncă, de la acea dată, și apoi efectuarea de presiuni pentru acceptarea mutării definitive a aceluiași agent de poliție de la postul de poliție pe raza căruia oamenii de afaceri își desfășurau activitatea.

Citește și: Șef din Poliție, trimis în judecată de DNA. Ce le-a cerut subalternilor să facă

Totodată, în scopul intimidării,administratorul unei firme de exploatare a lemnului i-ar fi urmărit, supravegheat, fotografiat/filmat fără drept și fără vreun interes legitim, pe cei doi agenți de poliție atât la domiciliu, la locul de muncă, cât și în alte locuri pe care aceștia le-au frecventat.

În contextul de mai sus, trei afaceriști, i-ar fi promis unei persoane (martor în cauză) suma de 5.000 euro pentru a-și trafica o presupusă influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor funcționari din conducerea I.G.P.R., și că-i va determina pe aceștia să-l transfere pe celălalt agent într-o altă subunitate de poliție.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Acum câteva zile, șeful IPJ Cluj a fost reținut de DNA pentru fapte de corupție.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 1
Denes Kovacs 21 iunie 2024 11:15
#1

Va rog facti public CAZUL MEU . Aici sunt implicati jumatate din Politisti dela IPJ ALB . Pentru cercetarile facute de ei au inventat UN Codul de procedura penala SPECIAL . Au cetcetat UCIDEREA TATALUI MEU la IPJ Alba FAPTA FIIND PERECUTA IN JUDETUL HARGHITA . AICI ESTE MAFIA ADEVARATA . Apoi au acopetit tentativa mea de ortavire ca sa inchida cazul si la fel este si la IPJ Timis , IPJ Cluj IPJ Mures ,IPJ Harghita si Poltia Municipiului Bucuresti . si la toate Parchetele si instantele .SCRIETI DESPRE ASTA CRIMA ORGANIZATA TRANSFRONTALIERA FACUTA DE O RETEA DE PEDOFILIE DIN GERMANIA SUSTINUTA SI DIRIJATA CU ACORD DE LA COTROCENI

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te