Șeful clanului Butoane, condamnare anulată după 7 ani de judecată. Filiera zahărului din PSD

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 10.06.2021 - 14:23
Șeful clanului Butoane, Octavia Grecu, condamnare anulată după 7 ani de judecată. Filiera zahărului din PSD Foto: Protv

Una dintre cele mai complexe rețele de crimă organizată din România, cea din care făceau parte membri ai clanului Butoane din Giurgiu și membri ai familiei fostului senator PSD, Cezar Măgureanu a beneficiat de anularea pedeselor printr-o decizie a Curții de Apel București.

SHARE

Tribunalul București a decis, în 2018, condamnarea la 11 de ani de închisoare a lidrului clanului Butoane, Octavian Grecu, din Giurgiu.

Citește și: Călători români, bulgari sau francezi, vânați și reținuți pe aeroporturile din Londra

Tot atunci au mai fost condamnați: fostul senator PSD Cezar Măgureanu – 2 ani de închisoare cu suspendare, ginerele lui, Sorin Adrian Găzdac – 16 ani de închisoare, omul de afaceri libanez Nicole Saikaly (fost iubit al Ginei Pistol) – 13 ani de închisoare, fostul director general adjunct ANAF, Nicușor Drăgan – 12 ani de închisoare, fostul director achiziții al ANAF, Dan Stroe – 7 ani de închisoare.

Citește și: Romii prinși la granița dintre Mexic și SUA spun că-s persecutați în România. Legătura cu Rechinu

La mai bine de 7 ani de la începerea procesului, Curtea de Apel București a decis, ieri, deființarea în integralitate a sentinţei penale și a dispus rejudecarea cauzei de către Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală. 

Citește și: Fiul Vioricăi de la Clejani spune că a consumat droguri la Alex Velea. Pedeapsa: 7 ani de pușcărie

Practic, procesul va fi reluat de 0, la Tribunalul București, în acet moment toate pedepsele fiind anulate. 

Evaziune de 40 de milioane de euro pe an din comerț cu zahăr

Potrivit procurorilor, în perioada 2010 – 2012, gruparea infracțională a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.

Senatorul PSD de Giurgiu Cezar Măgureanu, fiica și ginerele său au fost implicați într-o rețea de evazioniști, alături de Octavian Grecu, zis Butoane, de șefi din ANAF, de comisari ai Gărzii Financiare Centrale și din Giurgiu și ai Direcției Finanțelor Publice Giurgiu, potrivit procurorilor DIICOT.

Activitatea grupului infracțional a vizat tranzacțiile comerciale intracomunitare cu zahăr și a gravitat în jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA București – reprezentate de Tudor Constantin, Ductil Rom SA București – reprezentată de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov – reprezentată de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu – reprezentată de Sorin Adrian Găzdac și Livia Ioana Găzdac, au arătat procurorii. 

Procurorii DIICOT spun că activitatea infracțională a acestora, toți învinuiți în dosar, a fost sprijinită în diferite forme de Nicușor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziții în ANAF, Elena Mădălina Năipeanu, angajat al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiță Penciu, toți comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infracțională realizată în județul Giurgiu a fost sprijinită de Octavian Grecu, zis „Butoane”, învinuit în dosar, au precizat procurorii.

Rețeaua era formată din 25 de societăți comerciale, grupate în furnizori, firme beneficiare și firme intermediare.

Astfel, 21 de societăți din rețea au funcționat ca furnizori de marfă. Acestea nu plăteau TVA, nu recunoșteau tranzacțiile, nu depuneau declarații fiscale, nu justificau proveniența mărfurilor, erau declarate inactive sau nu funcționau la sediul declarat.

16 dintre firmele respective au funcționat de asemenea ca intermediari de marfă și aveau un „comportament fiscal normal”, au mai explicat sursele citate, în sensul că lăsau aparența unei activități comerciale reale. În schimb înregistrau achiziții nereale de la furnizori care nu au recunoscut tranzacțiile respective și efectuau mai departe vânzări nereale, către alte firme.

Un număr de 9 societăți comerciale dintre cele 35 au funcționat ca beneficiari ai mărfii. Acestea înregistrau achiziții de la restul firmelor, marcau TVA deductibil și cheltuieli deductibile, folosind ca justificare tranzacții comerciale nereale.

Într-unul dintre documentele întocmite în dosarul penal, procurorii DIICOT menționează că grupul de criminalitate organizată, cu legături transfrontaliere, care a acționat din 2009, este format din Sorin Stuparu, Sorin Găzdac (ginerele senatorului PSD Cezar Măgureanu), Valentin Andrei Găzdac, Raluca Găzdac (fiica senatorului Cezar Măgureanu), Ștefan Drugă, Marius Cune, Nicole Saikaly (om de afaceri libanez, fostul iubit al Ginei Pistol), Daniel Nițu, Cristian Sava, Tudor Constantin, Neculai Marataș, Mircea Rădină, Liviu Popovici și opt cetățeni bulgari.

Grupul infracțional era specializat în obținerea unor importante beneficii financiare în urma derulării unor operațiuni de import sau achiziții/livrări intracomunitare cu diverse categorii de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a tuturor operațiunilor realizate și/sau înregistrarea de operațiuni nereale, în scopul obținerii ilegale de TVA, se precizează în documentul prin care procurorii i-au adus la cunoștință învinuirile lui Viorel Bulearcă – om de afaceri din Pitești, conform Gândul. 

Potrivit aceluiași document, Bulearcă – acuzat de sprijinire a unui grup infracțional organizat – a pus la dispoziția membrilor acestuia cele două firme ale sale, „care au fost utilizate în activități de comerț evazionist cu mărfuri de larg consum (zahăr, orez, oțet, ulei de floarea soarelui), cu circuite comerciale frauduloase complexe, vizând sustragerea de la plata obligațiilor fiscale prin declararea de achiziții și livrări intracomunitare fictive, inițiate și operaționalizate de SC Novicio Food & Beverage SRL (firma lui Saikaly – n.r.), atât în relație cu palierul acțional coordonat de Stuparu Sorin, cât și cu cel coordonat de Găzdaru Sorin Adrian, ambele circumscrise intereselor financiare ale grupului de firme Lemarco ”.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te