Șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, „omul în alb”: Nu pot fi filmat când trag cu pistolul

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.08.2018 - 10:02
foto Inquam Photos/Alberto Groșescu

Comandantul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, Cătălin Paraschiv, „omul în alb” de la protestul terminat violent pe 10 august, a declarat că a venit îmbrăcat în civil pentru că „e vară, e cald și eu am mers până în ultima secundă că n-o să fie niciun fel de intervenție”.

SHARE

Comandantul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, Cătălin Paraschiv, a declarat, într-un interviu acordat revistei Kamikaze, că într-adevăr el este „omul în alb” fotografiat dând ordine jandarmilor, la „protestul diasporei”, din 10 august. 

Acesta s-a plâns, inițial, că presa nu l-a căutat pentru a-i lua un punct de vedere, după ce câteva zile jurnaliștii s-au tot întrebat dacă respectivul personaj „misterios” este chiar șeful Brigăzii Speciale. 

Ca să fii un bun comandant trebuie să ai o perspectivă, să poţi la un moment dat să mergi chiar înspre oameni, să fii vizibil, să poţi să porţi un dialog. În momentul în care m-aş îmbrăca la fel ca oamenii mei, să-mi pun o cagulă, cască de protecţie, în combinezon, aş fi o ţestoasă, n-aş mai fi vizibil. 

Citește și: Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei, preluat de Parchetul General

E vară, e cald, aşa am venit efectiv îmbrăcat de acasă. Aveam două posibilităţi. Eu, unul, am mizat că n-o să se întâmple nimic la acest miting, eu n-am venit că vezi Doamne se va tulbura ordinea publică, se va... Dacă aveam o astfel de informaţie sau măcar întrezăream o astfel de atitudine, cred că mă îmbrăcam altfel. Eu, unul, am mers până în ultima secundă că de fapt n-o să fie niciun fel de intervenţie. 

Eşarfa, e o chestie simplă. Trebuie să vorbești, trebuie să porți un dialog, să dai ordine la oameni, nu poți să porți mască. Ss-au folosit gazele lacrimogene, avem nevoie efectiv de o protecţie şi de un fel de batistă mai mare, că nu puteam, să scot şerveţelele din 30 în 30 de secunde, să-mi șterg ochii sau nasul, ca să pot să discut", a declarat Cătălin Paraschiv, în interviul acordat lui Alexandru Căutiș.

Citește și: Carmen Dan, despre intervenția Jandarmeriei la protest: Nu am ce să-mi reproșez

Comandantul Brigăzii Speciale a menționat că nu este la prima acțiune de „restabilire a ordinii” la care participă în civil. „În 2012, pentru restabilirea ordinii publice la Piaţa Universităţii (n.r.- protestele din februarie 2012, în urma cărora Emil Boc a demisionat din funcţia de premier), am fost tot în civil în faţa oamenilor mei, mi-am comandat oamenii cum e normal pentru un comandant, că astea sunt atribuţiunile mele şi de asta mă plăteşte statul. (...) 

Cătălin Paraschiv a menționat faptul că participarea în civil, fără echipament de protecție, ar avea și dezavantaje, pentru că nu a fost nici o intervenție la care să nu fi fost lovit, inclusiv pe 10 august. „Face parte din riscurile meseriei, eu mi-am ales-o și o practic cu cea mai mare încredere”, a susținut jandarmul șef, în interviul acordat revistei Kamikaze. 

Gazul lacrimogen „e foarte legal, e aprobat şi folosit în toată lumea.”

Șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române a menționat că gazul lacrimogen folosit împotriva protestatarilor nu este periculos pentru sănătate. "Înseamnă că după discuţia cu dumneavoastră trebuie să mă duc direct la spital, că eu bănuiesc că am înghiţit o cantitate de gaze destul de importantă şi de-a lungul timpului cred că am înghiţit foarte multe gaze. Nu, nu există aşa ceva (antidot pentru a nu mai simți efectul - n.r.) şi, dacă aţi văzut, niciunul dintre subordonaţii mei nu a purtat mască. Jandarmeria este dotată cu diferite dispozitive care utilizează gaze lacrimogene, aici mă refer la Cloro-benzol, de fapt e Cloro-benzal, CS, care se foloseşte în concentraţie maximă de 1%. E o concentraţie foarte mică. 

Dacă domnii specialişti care au apărut pe la TV măcar deschideau un Google, observau că ultimele studii s-au făcut în urma unei intervenţii a americanilor, iar Oficiul special al Procuraturii SUA, care cred că e o instituţie serioasă, a considerat că acest gaz produce doar în stări excepţionale sau poate produce leziuni ale corneei, arsuri locale sau iritaţii ale mucoaselor”, a afirmat Cătălin Paraschiv, la întrebările adresate de Alexandru Căutiș.

Citește și: VIDEO Iohannis: Atacarea femeilor și copiilor este de neacceptat pentru un stat european

Șeful Brigăzii Speciale susține că substanța menționată nu poate fi letală „decât dacă este utilizată în cantităţi foarte mari în spaţii închise”. „Jandarmeria foloseşte mai multe tipuri de armament şi aici mă refer la grenade iritant-lacrimogene, care au CS sub formă de pulbere, cartuşe iritant-lacrimogene pentru lansator, ceea ce s-a văzut că pleacă din armele acelea. 

Tragem la 45 de grade sau la 50 de grade, în funcţie de distanţa la care vrem să cadă lovitura. Nu s-a tras nici un cartuș de pe bloc, cred că mergem prea departe. Și bineînţeles sprayuri lacrimogene sau butelii cu substanță iritant lacrimogenp. Tot nişte studii americane au arătat că zona cea mai toxică a CS a celui lichid. Jandarmeria nu foloseşte în stare lichidă acest gaz. E foarte legal, e aprobat şi folosit în toată lumea. România e una din ţările care îşi cumpără o parte din muniţie nu neapărat din România. O parte vin din Germania și sunt atestate", a explicat Cătălin Paraschiv.

Citește și: FOTO: Mărturii ale victimelor de la protest: „Am fost împușcat cu gloanțe de cauciuc în stomac”

E posibil să se denatureze un pic adevărul

.Jandarmenul șef a susținut că nu a existat un ordin de evacuare a Pieței Victoria din timpul zilei și că acțiunea în forță nu ar fi fost premeditată. „La un moment dat, s-a primit la 112 un apel că se încearcă vandalizarea magazinului Sprint Time dinspre Bulevardul Titulescu. Jandarmeria avea toate forțele masate lângă clădirea guvernului și aveam nici un gând de intervenție. S-a apelat la colegii de la Poliție, care au trimis niște echipaje, să ia primele măsuri. Aceste echipaje au fost atacate. 

Citește și: Dezinformare. Jandarmerița, la câteva minute după bătaie: „Fraților, unde dracu' m-ați dus?”

S-a cerut sprijinul Jandarmeriei și s-au trimis două detașamente de jandarmi să sprijine Poliția. (...) La momentul întoarcerii, s-au transmis două informații. Una, transmisă de structurile de cercetare din piață, care au transmis că jandarmii sunt atacați, sunt călcați în picioare, sunt la pământ, doi oameni sunt omorâți. Probabil ei se refereau că îi omoară, văzându-i pe cei doi atacați și în zumzetul acela e posibil să se denatureze un pic adevărul. Apoi, au venit informații că pe toate televiziunile sunt imagini cu doi jandarmi trântiți la pământ, care sunt călcați pe cap. 

Atunci, comandantul acțiunii a luat decizia ca efectivele Brigăzii Speciale să acționeze pe direcția Spring Time”, a afirmat Cătălin Paraschiv. 

Citește și: O nouă platformă pentru reclamarea abuzurilor jandarmilor

Comandantul Brigăzii Speciale a menționat că s-au executat somațiile împotriva mulțimii, apoi chiar el a cerut să se trage cu proiectile cu gaz lacrimogene de 38 și 40 de milimetri. Apoi, susține că gesturile lui fotografiate, cu mâinile ridicate în aer, au fost semnale pentru subordonații lui să nu se grăbească și să acționeze cu calm. „La un moment dat, toată piața, dar circular, mai întâi de la Antipa, apoi dinspre Calea Victoriei, dinspre Lascăr Catargiu și Iancu de Hunedoara, a început un atac masiv asupra forțelor de ordine. În spatele celor pașnici, erau câteva sute de oameni care erau violenți. S-au aruncat cu sticle de plastic pline cu pietre, cu pietre din caldarâm, cu fier bieton”, s-a justificat Cătălin Paraschiv. 

Citește și: Victimă Colectiv, victimă în Piața Victoriei: Grefe de piele inflamate din cauza gazelor

Comandantul Brigăzii Speciale a explicat și de ce au fost agresați mai mulți jurnaliști și „așa zișii” jurnaliști. „Sunt tot mai mulți oameni care își agață de gât un aparat foto și un cartonaș, și susțin că sunt jurnaliști. Din punctul meu de vedere, jurnaliștii acreditați ar trebui să vină, să facem un ecuson standard, vizibil inclusiv noaptea, ca să știe și jandarmii. Noi avem obiceiul să protejăm presa în astfel de cazuri. Dacă vorbim de acel individ care stătea pe trotuar, a început să țipe că e ziarist. Într-adevăr, l-am luat de mână. Acel ziarist a dat niște imagini cu acel telefon. L-am tras, într-adevăr, prin cordon, dar dacă dădeam ordin oamenilor mei să îl ia, asta ar fi însemnat să fie reținut. Dacă îi smulgeam telefonul, de unde mai avea imaginile cu mine. (...) Putem merge pe două variante: un spațiu special delimitat pentru presă, delimitat foarte bine, cu elemente de dispozitiv care să poată proteja presa. (...) Nu cred că trebuie să alerge cineva după mine, cu microfonul, să mi-l pună în gură. Gândiți-vă că jurnalistul vine și îmi pune microfonul în gură sau camera în timp ce trag cu arma sau încătușez pe cineva, nu mi se pare normal nici asta”, s-a plâns Cătălin Paraschiv.


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te