Șefa IICCMER, Alexandra Toader, și-a anunțat demisia. Istoricii au acuzat-o de abuzuri

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 17.01.2022 - 15:34
Alexandra Toader. Sursă: Inquam Photos - George Călin
Alexandra Toader. Sursă: Inquam Photos - George Călin

Președinta executivă a IICCMER, Alexandra Toader, a anunțat, luni, că a demisionat din fruntea instituției. În luna decembrie, 12 cercetători ai institutului au semnat o scrisoare deschisă în care au acuzat-o pe aceasta de abuzuri. Toader a respins acuzațiile.

SHARE

Alexandra Toader a anunțat, pe contul său de Facebook, că demisionează din fruntea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), acuzând „piedici constante din partea anumitor instituții ale statului sau atacuri virulente la adresa vieții private, acțiuni care mi-au provocat un grav prejudiciu de imagine, în ciuda lipsei de consistență a falsurilor lansate în spațiul public”. 

Aceasta a mai acuzat și că „privarea unor salariați / terțe persoane de privilegii financiare și de orice altă natură a generat acțiuni abjecte, cu scopul inducerii în eroare a celor mai înalte foruri decizionale”. 

Pe de altă parte, 12 cercetători din cadrul IICCMER au acuzat-o, la finele lunii decembrie, pe Alexandra Toader de comportament abuziv, de umilirea cercetătorilor și a urmașilor foștilor deținuți politici, cerându-i premierului Nicolae Ciucă demiterea acesteia.

Cercetătorii IICCMER au acuzat, într-o scrisoare deschisă, remisă Newsweek România, tergiversarea proiectului Muzeul „Închisoarea tăcerii” de la Râmnicu Sărat, a cărei finanțare este prevăzută în PNRR. Aceștia spun că o parte din fostul loc de detenție comunist nu are în continuare acoperiș, că „există un pericol iminent de prăbușire”, dar și că a anulat o serie de proiecte și evenimente ale IICCMER. Totodată, cercetătorii au mai acuzat-o pe Toader că nu le aprobă participarea la sesiuni științifice, „sub pretextul că nimeni nu are dreptul de a vorbi în numele IICCMER în afara domniei sale”, iar aceștia sunt obligați să-și ia zile libere pentru a putea participa la evenimente științifice. 

Aceștia au mai acuzat și ingerințe ale soțului Alexandrei Toader în activitatea institutului: „domnul Cosmin Răducu Marinescu, soțul doamnei Alexandra Toader, exercită presiuni asupra personalului IICCMER, îndeosebi a prestatorilor de servicii, impunând decizii personale în numele soției domniei sale”. 

Pe de altă parte, Alexandra Toader a respins acuzațiile, într-un punct de vedere solicitat Newsweek România. Ea a spus atunci că istoricii au scos din context informații sau au interpretat „defăimător” anumite informații.

Totuși, Alexandra Toader a recunoscut și o parte din problemele semnalate de cei 12 cercetători, ea spunând că principala nemulțumire a acestora fiind, de fapt, că a dispus ca orice achiziție din cadrul proiectelor de cercetare să nu se mai deruleze doar de către cercetători, ci împreună cu responsabilul de achiziții publice și că a impus planificarea activității în cadrul proiectelor în care cercetătorii sunt implicați. 

Citește întreaga scrisoare și pozițiile celor două părți aici: 12 cercetători cer demiterea șefei IICCMER pentru abuzuri. Ce spune Alexandra Toader. Guvernul face verificări | Newsweek Romania

Pe de altă parte, Alexandru Muraru, consilier onorific al premierului Ciucă și reprezentant special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, a precizat, pentru Newsweek România, că Executivul va analiza sesizările transmise și că, dacă acestea se confirmă, vor fi luate măsuri. 

Citește și: Guvernul face verificări la IICCMER, după plângerile cercetătorilor din institut | Newsweek Romania

În mandatul de doi ani al Alexandrei Toader, IICCMER a sesizat DNA în legătură cu cheltuirea a aproape 1,9 milioane de lei pe consultanță, pentru amenajarea Memorialului Râmnicu Sărat, în mandatul fostului director, preotul Radu Preda.

Mai multe despre acest subiect citiți aici: IICCMER reclamă la DNA banii cheltuiți de ex-șeful Radu Preda pe consultanță pentru Râmnicu Sărat | Newsweek Romania

Penitenciarul Râmnicu Sărat se prăbușește, așteptând să devină muzeu | Newsweek Romania

Newsweek România a cerut Guvernului explicații privind controlul demarat la IICCMER și rezultatele acestuia. 

Redăm întreaga postare a Alexandrei Toader: 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te