Se schimbă valabilitatea permisului auto, regulile privind alcoolul la volan, vârsta de dobândire

DE Alex Darvari | Actualizat: 21.01.2024 - 20:45
Se schimbă valabilitatea permisului auto, regulile privind alcoolul la volan, vârsta de dobândire - Foto: Freepik

Se schimbă valabilitatea permisului auto, regulile privind alcoolul la volan, vârsta de dobândire, potrivit unei Directive UE care va intra în vigoare din această primăvară. România este parte din Uniunea Europeană și e obligată să adopte schimbările.

SHARE

Uniunea Europeană va face mari schimbări în ceea ce privește acordarea permisului auto, valabilitatea acestuia, consumul de alcool la volan. O Directivă care va fi supusă la vot în Parlamentul European în martie, acest an, va produce schimbări majore pentru posesorii de permis de conducere.

Se schimbă valabilitatea permisului auto, regulile privind alcoolul la volan, vârsta de dobândire

Cum România este parte a UE, trebuie să adopte aceste norme. Este posibil ca, în redactarea finală a Directivei, să existe unele puncte care să fie lăsate la latitudinea statelor membre, dacă le adoptă sau nu.

Directiva urmărește transformarea permisului de conducere, îmbunătățirea siguranței rutiere și simplificarea normelor pentru cei care doresc să obțină un permis de conducere.

Cele mai importante schimbări în ceea ce privește acordarea permisului auto:

Un permis de conducere digital, care poate fi descărcat în special pe un telefon mobil și care este complet echivalent cu permisul de conducere fizic. Statele membre ar trebui să atribuie toate utilizările documentului mobil la documentul fizic și viceversa. Utilizarea unui permis digital este o alegere individuală a conducătorului auto.

Citește și: Când va fi introdus carnetul de șofer digital? În curând vei arăta polițistului telefonul la control

Conducerea unui vehicul cu o greutate de până la 4.250 kg cu persmi categoria de conducere B în cazul în care vehiculul alternativ este motorizat (greutatea actuală permisă pentru acest categorie este de 3 500 kg). Această modificare este destinată în principal să încurajeze achiziționarea sau conversia la propulsia electrică, al cărei pachet de baterii este mai greu decât un motor cu combustie convențional.

„Conducerea unui vehicul cu o greutate de până la 4.250 kg va fi permisă cu un permis de categoria de conducere B în cazul în care vehiculul este motorizat cu combustibili alternativi (greutatea actuală permisă pentru acest categorie este de 3 500 kg).

Această modificare este destinată în principal să încurajeze achiziționarea sau conversia la propulsia electrică, al cărei pachet de baterii este mai greu decât un motor cu combustie convențional”, spune Directiva.

Citește și: Șoferii cu permis categoria B vor putea conduce mașini mai grele de 3,5 tone. Când se va întâmpla?

Portal digitalizat de informații

Crearea unui portal digital unic pentru informații, proceduri, asistență și servicii de asistență și rezolvare a problemelor. O schimbare în acest context constă în faptul că ar fi mai puțin necesară "suprapunerea" examenele pentru permisele de conducere de categoriile C sau D (în special pentru camioane și autobuze);

Obligația de a deține permise de conducere din categoriile A și B (motociclete și autoturisme) valabile timp de 15 ani, până la vârsta de 70 de ani. După această dată, permisul de conducere va fi valabil pentru 5 ani la reînnoire, timp în care va fi evaluată aptitudinea medicală de a conduce vehicule mai frecvent.

Conform noilor norme UE ce urmează să fie votate, permisele de conducere pentru motociclete, autoturisme și tractoare trebuie să fie valabile cel puțin 15 ani, în timp ce permisele de conducere pentru camioane și autobuze trebuie să fie valabile timp de 5 ani.

Citește și: Cine sunt românii care vor avea permis auto valabil doar 5 ani? Cine îl va schimba abia după 15 ani?

Carnet de la 17 ani

O perioadă de probă de cel puțin 2 ani pentru conducătorii auto începători după ce au trecut examenul și o normă de toleranță zero în ceea ce privește alcoolul / băutura la volan. Acest lucru este esențial, chiar dacă tinerii reprezintă doar 8 % din totalul conducătorilor auto, deoarece în două din cinci coliziuni mortale este implicat un tânăr șofer.

În România este toleranță zero la alcoolul volan, dar alte state permit să bei un păhărel înainte sp urci la volan.

În Bulgaria, spre exemplu, limita de consum de alcool la volan este de 0,5 g/l de sânge, o toleranță care se aplică tuturor șoferilor.

Comisia Europeană  vrea să schimbe această regulă și să adopte o toleranță zero pentru șoferii începători care dețin un permis de conducere de mai puțin de doi ani. Unele țări, precum Ungaria, România, Slovacia și Republica Cehă, au adoptat deja toleranța zero pentru toți șoferii.

Citește și: Când vor putea românii lua carnetul de la 17 ani? Cum se schimbă regulile privind alcoolul la volan?

Permiterea ca tinerii să susțină examenul și să înceapă să conducă însoțit de autoturisme și camioane de la vârsta de 17 ani, pentru a dobândi experiență de conducere. Tinerii interesați de o profesie de șofer vor putea astfel să învețe să conducă mai devreme și să își completeze pregătirea sub supravegherea unor conducători auto cu experiență;

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te