Între 2001 și 2010, o companie franceză, Poly Implant Prothèse (PIP), a produs implanturi mamare umplute cu silicon industrial, mai ieftin, dar neaprobat pentru uz uman.
Când s-a aflat, compania a fost lichidată, dar peste 400.000 de femei din toată lumea primiseră deja protezele, inclusiv sute de românce, informează digi24.ro.
În prezent 20.000 de victime cer despăgubiri în instanță. Iar decizia Curții de Apel din Paris ar putea să aibă un impact major și în aceste cazuri.
Una dintre femeile care au câștigat acum în instanță a povestit pentru BBC cum i-au afectat sănătatea implanturile de slabă calitate.
Jan Spivey și-a pus implanturi PIP după ce a suferit o mastectomie din cauza cancerului de sân. „A fost un drum foarte lung. Am fost plimbate prin tribunale, ceea ce a fost cu adevărat dificil pentru femei. Avem probleme de sănătate și avem și alte responsabilități. PIP a avut un impact asupra întregii noastre vieți”, a spus ea.
Spivey avea dureri de articulații și a început să sufere de epuizare după ce a primit implanturile. Când acestea au fost îndepărtate, medicii au văzut că din ele a curs silicon în corpul ei.
„Implanturile de acum 20 de ani au un impact asupra vieții, sănătății și bunăstării mele, chiar și astăzi. Cred că am fost furioasă în fiecare zi din cei 20 de ani în care am fost afectată de PIP”, a spus ea.
O altă femeie implicată în acest proces, Nicola Mason, spune că decizia instanței este „o victorie uimitoare”. „Am așteptat mult timp acest lucru”, a spus ea, potrivit digi24.ro.
Unul din implanturile mamare primite de Mason s-a rupt chiar în timp ce era însărcinată. Și-a dat seama de acest lucru după ce a observat o umflătură mare sub braț.
„A fost destul de traumatizant și nu puteam face absolut nimic”, spune ea.
În cele din urmă, implanturile au fost îndepărtate, dar spune că a rămas cu o bucată de silicon sub braț, care încă se inflamează.