VIDEO Captură-record de droguri, în România: 1.452 kg de heroină, în valoare de 45 milioane euro

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.05.2021 - 17:36

DIICOT a anunțat cea mai mare captură de heroină din România și a doua ca mărime din Uniunea Europeană. Drogurile au fost introduse în ţară, în Portul Constanţa.

SHARE

Procurorul-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Oana Daniela Pâţu, a anunţat o captură record de heroină, 1.452 kilograme, cea mai mare cantitată insidponibilizată vreodată în România şi a doua din Uniunea Europeană. Drogurile au fost introduse în ţară, în Portul Constanţa, de o grupare infracţională formată din cetăţenim români şi străini.

”La data de 20 mai 2021, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, la membri unei grupări bănuite de trafic internaţional de heroină. De asemenea, în au fost efectuate, ieri, 5 percheziţii domiciliare, în 2 ţări din vestul Europei, pentru documentarea activităţii infracţionale a aceluiaşi grup infracţional”, a transmis IFPR.

Citește și: Consiliul de Administrație al BNR: 2 foști miniștri, un fost sforar PNL și un economist comunist

Acţiuni operative în România și mai multe state UE, precum Ungaria, Germania, Franţa

În cauză, cercetările au demarat în luna iulie 2020, când poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au iniţiat o cauza penală pe linia combaterii traficului internaţional de droguri de mare risc - heroină, instrumentată împreună cu procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală.

În cadrul operaţiunii, iniţiată şi coordonată de Serviciul Antidrog al D.C.C.O., s-au derulat acţiuni operative în state membre UE (Ungaria, Germania, Franţa etc.) şi în România.

Citește și: PE a aprobat înfiinţarea Centrului European pentru Securitate Cibernetică de la București

Activităţile s-au desfăşurat pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate implicate în traficul de droguri şi au presupus un efort conjugat şi sincronizat la nivelul statelor membre care au participat la derularea operaţiunii.

Droguri transportate pe ruta Iran-România

”În cadrul acestei operaţiuni, la data de 10 mai 2021, s-a reuşit efectuarea unei capturi istorice de heroină, în România, respectiv 1.452 de kilograme, în Portul Constanţa, care ar fi fost transportate, pe ruta Iran-România, disimulate în 2 containere cu materiale de construcţie, cu destinaţia finală vestul Europei.

Valoarea drogurilor este de 45.000.000 de euro, fiind a doua cea mai mare captură de heroină din Uniunea Europeană, din ultimii ani. Până în prezent, au fost depistaţi 9 membri ai grupării infracţionale organizate, printre care şi liderul acesteia, urmând a fi luate măsuri procesuale corespunzătoare”, a mai transmis IGPR.

Sursa citată a precizat că liderul grupului infracţional ar fi stabilit o infrastructură de transport şi comerţ sofisticată şi complexă, pentru a facilita transportul unor cantităţi mari de droguri, de la unităţile de producţie, la cele de distribuţie din Europa.

El ar fi controlat un număr semnificativ de companii, depozite şi camioane, în mai multe ţări din UE şi ar fi organizat un flux de mai multe tipuri de bunuri legale, pentru a ascunde traficul de droguri.

Marfa legală ar fi fost folosită pentru a ascunde drogurile sau pentru a justifica deplasarea camioanelor între facilităţile sale.

Toate aceste acţiuni au fost menite să inducă în eroare autorităţile şi să îngreuneze orice potenţială investigaţie.

În cadrul acţiunii, a fost implicat operaţional Europol şi Eurojust. Activităţile au fost sprijinite de ataşatul de afaceri interne al MAI la Europol. Europol a detaşat, pe parcursul operaţiunii, un analist senior în România, iar, din România, se află în misiune, în vestul Europei, 3 ofiţeri de poliţie, pentru a facilita comunicarea între statele implicate şi coordonarea operaţiunii.

Politiştii români au participat la coordonarea activităţilor în Centrul de Coordonare al Misiunilor din cadrul Poliţiei Regatul Ţărilor de Jos.

Operaţiunea s-a derulat cu implicarea Direcţiei Operaţiuni Speciale, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, specialiştilor din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor, dar şi cu participarea autorităţilor din cadrul celorlalte State Membre.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te