Scandal după audierea șefului de la Papaya: PNL se delimitează de semnatarii liberali ai petiției

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 06.11.2018 - 17:58
Robert Tiderle, la audiere la IGPR. FOTO: Inquam Photos - Octav Ganea

Administratorul Papaya, agenția care a realizat clipul anti-referendum, a fost audiat marți la IGPR, în urma unei petiții semnate de 15 parlamentari, între care și 10 deputați liberali. PNL se delimitează, însă, de semnatari, iar unul dintre ei spune că nu a știut ce a semnat.

SHARE

Administratorul Papaya, Robert Tiderle, a fost audiat, marți, la Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), unde a fost întrebat dacă are acordul părinților pentru copiii care au jucat în clipul „Copiii referendumului”, care îndemna la boicotarea referendumului pentru familie. 

Robert Tiderle a precizat că are acordul părinților și că va aduce documente care probează acest lucru săptămâna viitoare. 

În 10 octombrie, 10 deputați PNL – Ioan Cupșa, Dumitru Mihalescu, Pavel Popescu, Angelica Fădor, Florica Cherecheș, Ben-Oni Ardelean, Robert Sighiartău, Daniel Gheorghe, Antoaneta Ioniță și Nicolae Neagu – alături de deputatul Andi-Gabriel Grosaru, din partea Minorităților, deputatul PSD Maria Luminița Jiva, deputatul ALDE Steluța Cătăniciu, senatorii PSD Titus Corlățean și Gabriel Beniamin Leș au depus o interpelare către șefa Autorității Naționale pentru Protecția Copilului, Gabriela Coman, în care au întrebat dacă copiii care au jucat în spotul Papaya au avut acordul părinților și dacă s-a respectat interesul superior al copilului. 

De asemenea, parlamentarii au cerut o anchetă prin care ANPDCA să verifice dacă fetele au fost exploatate, abuzate emoțional sau economic. (Citiți AICI interpelarea adresată ANPDCA.)

Citește și: De ce a eșuat referendumul

Ulterior, marți dimineață, după ce Vlad Petreanu a publicat pe blogul său interpelarea, deputatul PNL Pavel Popescu și-a cerut scuze pentru semnarea petiției, spunând că nu a știut ce semnează. Deputatul a condamnat faptul că Protecția Copilului a sesizat IGPR, catalogând situația drept un abuz. 


Similar, șefa deputaților liberali, Raluca Turcan, a precizat că sesizarea nu aparține PNL, ci este făcută de membri ai Grupului Ecumenic de Rugăciune din Parlament. Totuși, a apreciat aceasta, nici o întrebare pusă de parlamentari „nu poate justifica chemarea în fața Poliției a angajaților unei agenții de publicitate”. 

„Sesizarea a fost făcută în nume personal de membri ai Grupului Ecumenic de Rugăciune. De altfel nici nu puteau semna parlamentari de la alte partide o eventuală sesizare a PNL. Întrebările și interpelarile deputaților se fac cu antetul grupului însă, fiind semnatari parlamentari și din alte grupuri parlamentare, ar fi trebuit folosit doar antetul Parlamentului, eventual. Folosirea antetului grupului PNL din Camera Deputaților induce confuzie.Este legitim dreptul oricărui parlamentar de a se adresa unei instituții printr-o întrebare însă ar fi fost util să se găsească o formulă care să nu stârnească o asemenea confuzie. De asemenea, nicio întrebare adresată unei instituții nu poate justifică chemarea în față Poliției a angajaților unei agenții de publicitate. Libertatea de exprimare este garantată de constituție, cenzură de orice fel este interzisă", a precizat Raluca Turcan, într-o declarație de presă.

Pe de altă parte, vicepreședinta ALDE, Steluța Cătăniciu, a condamnat în termeni duri clipul Papaya, acuzându-i pe realizatori că au „gândirea bolnavă”. 

Citește și: UPDATE Agenția cu un clip anti-referendum, reclamată de parlamentari la IGPR. Ce conține petiția

Amintim că, vineri, Robert Tiderle a anunțat, pe contul său de Facebook, că a fost chemat la audiere la IGPR, în urma unei sesizări depuse de mai mulți parlamentari. Surse au precizat, atunci, pentru Newsweek, că parlamentarii le cereau autoritățile să verifice dacă minorele care apar în filmare au avut acordul părinților și dacă au fost exploatate. 

Tot atunci, purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan, a precizat pentru Newsweek că nu este vorba despre un dosar penal, ci doar se cercetează ceea ce au sesizat petenții. 

Citește și: Surse: Ce au reclamat cei 13 parlamentari în spotul „Copiii referendumului”

Clipul realizat de agenție, intitulat „Copiii referendumului”, îi îndemna pe români să nu meargă la vot la referendum și făcea trimitere la cartea „Povestea slujitoarei”, recent ecranizată, o distopie în care femeile rămân fără drepturi și sunt obligate să facă copii pentru un regim totalitar. 


Newsweek România va reveni cu precizări și din partea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului. 

În curs de actualizare 


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te