Scandal după achitările din dosarul „Țăndărei”, cu trafic de copii. Se cere demisia procurorului

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.12.2019 - 12:52
Imamginile de la deschinderile, de acum câțiva ani, din dosarul „Țăndărei”

Silvia Tăbușcă, președintele Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică, director al Centrului de Drepturile Omului și Migrație, solicită demisia din magistratură a procurorului DIICOT Olga Vrînceanu, care a instrumentat dosarul „Țăndărei”.

SHARE

„Dupa doua cauze uriase in care procurorul Olga Vrânceanu (avansata in prezent ca sef de sectie in DIICOT) nu a instrumentat corect probele pe care le avea in dosare (cauza Tandarei si cauza Shanghai), este momentul sa ii cerem cu totii public demisia din magistratura”, a scris Silvia Tăbușcă, pe pagina sa de Facebook.

Reacția Silviei Tăbușcă vine după ce, luni, magistrații Curții de Apel Mureș au decis achitarea tuturor celor 25 de inculpați din dosarul „Țăndărei”, acuzați de trafic de minori în Marea Britanie, magistrații argumentând că „fapta nu există”.

Pe de altă parte, organizația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană a avut o reacție dură față de felul în care magistrații au instrumentat dosarul „Țăndărei”. „ICDE își manifestă consternarea față de modul în care a fost instrumentat cazul „Țăndărei”.

CITEȘTE ȘI: Polițistul englez din „Ţăndărei”, după achitarea traficanților de copii: „Mă tem pentru români“

După ani de anchete și cercetări, magistrații au constatat că unele infracțiuni s-au prescris, iar un număr mare de inculpați au fost achitați. Față de ecoul acestui caz în Europa, numărul mare de victime ale traficului de persoane și a amplorii activității infracționale, opinia publică din România are tot dreptul la explicații rapide din partea Justiției.

Respectând independența Justiției, în același timp de a impune o verificare de către Inspecția Judiciară a modului de instrumentare a acestui caz atât de procurori, cât și de judecător, care să privească inclusiv propuneri de specializare a magistraților în diverse arii de competență.

ICDE atrage atenția asupra modului superficial de formare inițială și continuă a magistraților în privința traficului de persoane, dar și a traficului de droguri, corupție, infracțiuni economice, fiind necesare o regândire a acestor politici. De asemenea, ICDE atrage atenția că justiția lentă nu mai e justiție, astfel că magistrații au nevoie de resurse adecvate din partea statului și de cunoștințe de management de caz”, se arată într-un mesaj semnat de Consiliul Director al ICDE, postat pe pagina de Facebook a organizației.    

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.