Săpa să-și facă gard, dar a dat peste muniție neexpoldată din al Doilea Război Mondial: Nu le loviți

DE Alin Crișan | Actualizat: 15.05.2023 - 20:33
Muniție neexplodată din al Doilea Război Mondial descoperită la Miercurea Ciuc - Foto: ISU Harghita

Echipajul pirotehnic sosit la faţa locului a identificat un proiectil exploziv, calibrul 76 mm şi două proiectile perforante, calibrul 76 mm, provenite, cel mai probabil, din cel de-Al Doilea Război Mondial.

SHARE

Mai multe elemente de muniţie, provenind din Al Doilea Război Mondial, au fost descoperite, luni, de un bărbat din Miercurea-Ciuc, în timpul unor lucrări de amenajare pe care le făcea în curte, acestea fiind ridicate în siguranţă de pirotehnişti.

Săpa să-și facă gard, dar a dat peste muniție neexpoldată din al Doilea Război Mondial: Nu le loviți

Potrivit informaţiilor furnizate de Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, bărbatul săpa nişte gropi, pentru amplasarea unui gard, în curtea sa aflată în zona Szecseny din Miercurea-Ciuc, când a găsit elementele de muniţie.

Acestea au fost ridicate, transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii ulterioare.

O altă misiune pirotehnică a avut loc duminică, în zona Cinod, din comuna Sânmartin, unde un detectorist autorizat a găsit mai multe elemente de muniţie rămase neexplodate provenite, cel mai probabil, din a doua conflagraţie mondială.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă avertizează că muniţia neexplodată este foarte periculoasă şi de aceea oamenii trebuie să sune imediat la 112 dacă dacă găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe sau cartuşe.

Citește și: Câciu, după ce CE a îmbunătăţit prognoza economică pentru România: Ancorele rămân fondurile europene

"În primul rând nu trebuie să le atingă sau să le lovească, chiar dacă sunt parţial îngropate în pământ sau se află la suprafaţă. Nu trebuie să le ridice, pentru că nu au de unde să ştie în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie şi nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente. Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentaţi să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acţiune poate provoca explozii. Tot ce trebuie să facă cetăţenii este să apeleze numărul de urgenţă 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată", a precizat ISU Harghita.

În judeţul Harghita sunt descoperite frecvent elemente de muniţie provenind din cele două conflagraţii mondiale, cu precădere primăvara şi toamna, în timpul unor lucrări agricole sau de construcţii, iar în ultima vreme a crescut numărul celor găsite de către detectorişti autorizaţi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te