Șantierul Autostrăzii Transilvania dintre Chețani și Câmpia Turzii, aproape abandonat

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 28.10.2020 - 11:19
Autostrada Transilvania, lotul Chețani - Câmpia Turzii / Foto: Asociația Pro Infrastructura

Pe șantierul Autostrăzii Transilvania nu se mai lucrează aproape deloc la lotul dintre Chețani și Câmpia Turzii.

SHARE

Potrivit informațiilor obținute de Digi24, șefii Companiei de Infrastructură caută soluții pentru a plăti direct subcontractorii celor de la Straco, care reprezintă singura speranța ca lucrările la cei 16 kilometri de șosea rapidă să continue.

Din imaginile prezentate de Asociația Pro Infrastructura se poate vedea clar că șantierul este aproape abandonat.

Constructorul, firma românească Straco, aflată în insolvență nu mai are de ceva vreme oameni pe șantier, iar subcontractorii săi sunt neplătiți. Prin urmare, fie au încetat deja lucrul, fie vor face asta cât de curând.

Potrivit ONG-iștilor pasionați de infrastructură, în prezent doar subcontractorul pe partea de terasamente - firma românească Marcotim - mai este mobilizat, însă în lipsa plăților și a aprovizionării cu materiale din partea Straco, în scurt timp va intra în incapacitate de a asigura consumabilele în șantier și de a plăti salarii sau taxe. Are de încasat peste 10 milioane de lei de Straco.

 
Potrivit informațiilor obținute de Digi24, șefii Companiei de Infrastructură caută soluții pentru a plăti direct subcontractorii celor de la Straco.

Lucrările la lotul Chețani-Câmpia Turzii au început în mai 2016 și ar fi trebuit să fie deja finalizate. După 4 ani, însă, stadiul lor a ajuns abia la 36%.

Valoarea investiției este de circa 280 milioane de lei. Banii vin, ca la mai toate marile proiecte de infrastructură, de la Bruxelles.

Compania de Drumuri ezită în a lua o decizie fermă în legătură cu contractul celor de la Straco pentru lotul Chețani-Câmpia Turzii deoarece aceeași firmă are în lucru pasajul de la Domnești de pe Centura Capitalei.

Mariana Ioniță, directorul general al CNAIR, a declarat pentru Digi24 că "acest sector de autostradă este unul dintre sectoarele restante. Este un contract vechi și ne-am propus ca până în vara anului ce vine să fie dat în trafic. Preocuparea noastră cea mai mare în clipa de față este, pe lângă mobilizarea pe șantier, plata corectă și la timp a antreprenorilor și a furnizorilor de materiale de construcții.

Compania a făcut eforturi uriașe să susțină și să sprijine firma Straco având în vedere că este o firmă românească și le suntem în continuare alături cu o singură condiție: să plătească la timp subantreprenorii și furnizorii de materiale.

Ne dorim să putem plăti noi direct subantreprenorilor.

Termenul nostru de finalizare este vara anului viitor. Se poate merge până la organizarea unei noi proceduri de achiziție publică în cazul în care nu ajungem la o cale de compromis cu firma Straco".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te