În străinătate, România nu are cea mai bună reputație, însă, cetățenii străini, care stau o vreme aici, încep să iubească țara noastră, chiar dacă sunt unele inconveniente.
Dacă sunt nevoiți să plece de aici duc dorul momentelor minunate petrecute pe meleagurile noastre.
S-a mutat la Roma după cinci ani în București. Ce spune o tânără despre România?
O tânără care a locuit cinci ani la București, împreună cu iubitul ei, a fost nevoită să se mute la Roma după ce acesta și-a găsit un job mai bun acolo.
Ea spune că îi e dor de țara noastră și are o mulțime de amintiri și întâmplări minunate petrecute aici.
”Tocmai am plecat din România după cinci ani minunați. Nu am plecat pentru că nu mi-a plăcut, ci pentru că iubitul meu (opt ani împreună și care locuiește în orașe separate) îmi tot spunea cât de ilogic este să trăiesc separat.
Citește și: Cum văd de fapt străinii România. ”Are mult potențial dar o birocrație coruptă și drumuri proaste”
Așa că m-am mutat la Roma. Sună ca un mare upgrade de la București, dar mi-e dor de unele lucruri din București. Iată: oameni drăguți, progresiști, bine educați, care vorbesc în medie o engleză excelentă (deși uneori mi-aș fi dorit să fi fost mai provocată să învăț româna mai bine. Este o limbă minunată și atât de interesantă, cu atât de multe influențe dincolo de latină).
Mai multe librării decât am văzut în orice alt oraș, literalmente la fiecare bloc se pare. Ah, și bunătatea străinilor este fenomenală.
Am căzut de pe bicicletă – și din fiecare colț apărea cineva să mă ajute să mă ridic, să-mi pun geanta înapoi pe spate, să-mi pun casca pe cap, să-mi verifice bicicleta, lista poate continua.
Am avut o experiență care mi-a pus viața în pericol și a sosit ambulanța. La trei minute după apelul meu la 112 și am fost îngrijită în spital cu cea mai mare atenție, pentru doar 30 de euro pe lună pe care îi percep asigurările de stat.
Și bunătatea străinilor în alte moduri: uitându-mi portofelul acasă de mai multe ori, iar cel din spatele meu pur și simplu s-a oferit să plătească, chiar dacă nota era echivalentul a cinci euro. Nu spun că asta s-a întâmplat tot timpul, dar s-a întâmplat suficient încât să mă lase super impresionată.
Și când am spus „mulțumesc”, căldura acelui străin – „și acum, ai o zi uimitoare”, mi-a spus cu o sinceritate atât de emoționantă. Acum tocmai am vorbit despre străini – imaginează-ți cât de uimitori au fost și sunt prietenii mei.
Este ușor să-ți faci prieteni aici, iar unii dintre ei vor fi prieteni pe viață. Sunt oameni calzi și generosi, iar cand mergi la ei acasa, serios, mergi cu stomacul gol.
Citește și: Ce vor să-și aducă din SUA românii care vor să se întoarcă acasă. Medicamente, condimente, uscătoare
Peisajul rural este, de asemenea, uimitor. Extrem de divers, ai munți frumoși, ai plajă la Marea Neagră, ai mine de sare, o mini „mare moartă” și vulcani noroioși, o istorie străveche care include oameni pe care românii i-au respectat în timp ce luptau cu ei. Campingul sălbatic este legal (deși există o mulțime de urși, ceea ce este atât minunat, cât și terifiant.) Aveți orașe uimitoare UNESCO.
Papanash și sarmale și alte alimente aromate. Roșii uimitoare vara, la fel de gustoase ca oricare dintre cele mai bune din Italia sau Grecia. Simplific prea mult tot ceea ce este uimitor despre România.
Ai taxiuri ieftine, la prețuri accesibile, programări medicale private la prețuri accesibile dacă nu vrei să aștepți să vezi un medic prin asigurarea de stat, laboratoare pentru analize de ultim moment, iar chiria mea a fost de 450 de euro pe lună pentru un apartament cu trei camere în centrul orașului.
Citește și: Un muzician american vrea să se mute în România. ”Se poate trăi decent cu 1.100 $?”. De ce vrea aici
Roma este minunată, dar pot să-mi iau rămas bun de la astfel de lucruri aici, m-am întors în Europa de Vest. Tot ce pot spune este că, în ciuda unor aspecte monotone ale Bucureștiului (care îmi amintește de un morman de gunoi, cu mii de diamante pe el și în el), a fost un loc grozav de trăit și au trecut cinci ani super rapid”,a scris o tânără pe grupul de expați.
În România trăiesc 51.000 de străini, arată datele Recensământului din 2022, publicate de INS.