„Să deblocăm banii afganilor. Trebuie făcut totul pentru ca sute de mii de familii afgane să nu fie obligate să-şi părăsească ţara", a afirmat emisarul preşedinţiei ruse pentru Afganistan, Zamir Kabulov, într-un interviu pentru agenţia de presă RIA Novosti, publicat vineri.
Potrivit lui Kabulov, faptul că băncile afgane sunt decuplate de la reţeaua internaţională SWIFT împiedică "inclusiv structurile ONU" să trimită ajutor financiar.
„Occidentului îi este teamă de afluxul migraţiei. Însă noi îi spunem că din cauza unor obstacole pe care le-a creat (...) el s-ar putea pomeni într-o situaţie în care cel puţin fiecare al zecelea afgan dintre cei 23 de milioane (ameninţaţi de foamete, potrivit ONU) să fugă în Europa iarna aceasta”, a afirmat Kabulov.
Citește și: VIDEO Timișoara, marş pentru comemorarea eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989
Uniunea Europeană (UE) a fost destabilizată în 2015 de un aflux de migranţi fără precedent, milioane de sirieni, afgani şi irakieni încercând să fugă de sărăcia şi războiul din ţările lor.
Chiar în această toamnă Europa s-a confruntat cu un val de migranţi ce încercau să ajungă în UE prin Belarus, un aliat al Rusiei acuzat că a orchestrat această criză.
Talibanii au revenit la putere în Afganistan la mijlocul lui august, în urma retragerii militare haotice a ţărilor occidentale, după 20 de ani de război. În consecinţă, Washingtonul a îngheţat aproape 9,5 miliarde de dolari (8 miliarde de euro) ai Băncii Centrale a Afganistanului.
Citește și: Președintele Lituaniei: „Flancul estic al NATO se confruntă cu cea mai periculoasă situație”
Economia acestei ţări, care depinde de ajutor internaţional, s-a prăbuşit, cu angajaţi la stat cărora nu le-au fost plătite salariile de luni de zile, iar vistieria statului este incapabilă să achite importurile.
SUA, care nu recunosc guvernul taliban, au introdus totuşi excepţii la sancţiuni, pentru a permite livrarea de ajutor umanitar.