Președintele Lituaniei: „Flancul estic al NATO se confruntă cu cea mai periculoasă situație”

DE Elena Andrei | Actualizat: 16.12.2021 - 22:54
Președintele Lituaniei/foto: afp

Flancul estic al NATO se confruntă cu cea mai periculoasă situație din ultimele trei decenii din cauza amenințării Rusiei și a încercărilor președintelui din Belarus de a destabiliza regiunea, a declarat joi președintele Lituaniei.

SHARE

„Vedem concentrarea, întărirea forțelor militare ruse de-a lungul graniței cu Ucraina și probabil ne confruntăm cu cea mai periculoasă situație din ultimii 30 de ani”, a declarat Gitanas Nauseda în drum spre summitul liderilor UE de la Bruxelles.

El a spus că liderii vor discuta despre sancțiunile sectoriale și economice împotriva Rusiei, subliniind că UE „are toate mijloacele pentru a preveni cel mai rău scenariu al unei intervenții militare în Ucraina”.

Criza migrației de la granițele blocului cu Belarus este, de asemenea, pe agenda summitului, deoarece președintele Aleksander Lukașenko „va folosi orice ocazie pentru a destabiliza UE dacă situația îi este din nou favorabilă”.

Prim-ministrul leton, Krisjanis Karins, a cărui țară s-a confruntat cu o creștere a traversărilor ilegale din Belarus, a subliniat că UE „se confruntă cu o serie de atacuri, inclusiv campanii de dezinformare și încercările Moscovei de a manipula prețurile energiei”.

Citește și

Germania nu va decide cu privire la Nord Stream 2 în prima jumătate a anului 2022

Uniunea Europeană pregătește un set complet de sancțiuni împotriva Rusiei

Acesta a remarcat că președintele rus Vladimir Putin „se teme că democrația își va continua marșul spre est” și „procesele democratice care au loc în Ucraina ar putea veni în Rusia”.

Reiterând poziția blocului, cancelarul german Olaf Scholz, care participă la un summit UE pentru prima dată de la preluarea mandatului în această lună, și-a exprimat și el sprijinul pentru Ucraina.

„Vom sublinia aici, încă o dată, că inviolabilitatea granițelor este unul dintre cele mai importante fundamente ale păcii în Europa și că vom face totul împreună pentru a ne asigura că această inviolabilitate este respectată cu adevărat”, a afirmat el.

În timpul summitului, liderii UE sunt așteptați să discute, de asemenea, viitorul politicii de apărare și securitate a blocului, creșterea prețurilor la energie și măsuri suplimentare împotriva răspândirii COVID-19, inclusiv vaccinări și restricții de călătorie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.