Navele amfibii ale Flotei de Nord din clasă Ropucha Proiect 775 Olenegorskiy Gornyak și Georgi Pobedonosets, respectiv nava de debarcare din clasă Ivan Gren Proiect 11711 Piotr Morgunov au pătruns marți prin strâmtoarea dintre Marea Baltică și Marea Nordului.
În ziua precedentă, un trio similar de nave de luptă din Flota rusă de la Marea Baltică ieșea în Atlantic, cu cap-compas Marea Mediterană, iar apoi Marea Neagră.
Mai exact, este vorba despre navele Ropucha Proiect 775, Korolev, Minsk și Kaliningrad. Potrivit The Drive, responsabilii suedezi din zona militară spun că nu au mai văzut mișcări navale rusești de o asemenea anvergură de multă vreme.
Citește și: Pandemia copiilor: De două ori mai mulți copii infectați cu COVID în două zile. 10% sunt în spitale
În plus, un detașament de nave de luptă al Flotei de Nord – din care fac parte crucișătorul Mareșal Ustinov, distrugătorul Viceamiral Kulakov, fregata Amiral Kasatonov și petrolierul Vyazma – a pornit în marș spre Marea Mediterană sau chiar Marea Neagră.
„Terestru, practic, a înconjurat Ucraina, inclusiv prin Belarus. Acum vor să atace şi prin partea sudică a Ucrainei, dinspre mare. Vor să-şi pună în aplicare unele planuri mai vechi.
Citește și: OLAF: Grup infracțional în România care a deturnat sute de mii de euro din fonduri UE
Cel mai probabil vor şi Odessa, vor să lase Ucraina fără ieşire la Marea Neagră şi, foarte important pentru noi, plănuiesc să ajungă până la Gurile Dunării. Agresivitatea Moscovei trebuie să fie oricum un semnal de alarmă pentru aliaţii NATO”, a explicat Costin Georgescu, potrivit B1TV.