Volatilitatea a afectat activele rusești în ultimele săptămâni, în condițiile în care Occidentul a anunțat că va impune sancțiuni contra Moscovei dacă atacă în vreun fel Ucraina.
La ora 09.18 GMT, rubla era cu 0,9% mai slabă față de dolar, la 78,18 unități pentru un USD, cel mai scăzut nivel de după noiembrie 2020. Față de euro, rubla a pierdut 0,8% la 88,60 .
Acțiunile erau și ele în scădere puternică. Indicele RTS al Rusiei, denominat în dolari, a scăzut cu 6% la 1.317,2 puncte. Indicele rusesc MOEX, bazat pe ruble, a scăzut cu 5%, la 3.270,6 puncte.
Citește și: Când și cum va începe războiul în Ucraina, potrivit agențiilor de informații occidentale
„Pe piața locală, așteptați-vă ca evitarea riscului să continue, cu tensiuni care mocnesc și puține oportunități de ieșire de ambele părți - viicotrul încă se debate, incertitudinea domină deocamdată", a transmis BCS Global Markets într-o notă către investitori.
Randamentul obligațiunilor rusești OFZ pe 10 ani a ajuns la 9,68%, aproape de cel mai ridicat nivel de după începutul anului 2016, înainte de a scădea la 9,59%. Majorarea randamentelor indică o creștere a riscului perceput de investitori.
Citește și: Cine este Evgheni Muraev, cel pe care Putin ar vrea să-l instaleze în Ucraina
Randamentele OFZ ar putea crește în continuare, au declarat analiștii Promsvyazbank, investitorii așteptându-se ca banca centrală a Rusiei să majoreze din nou dobânda cheie pe 11 februarie.