Românii aruncă tone de alimente la gunoi pe an. Trei categorii de alimente pot fi donate

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.09.2024 - 10:48
Românii aruncă tone de alimente la gunoi pe an. Trei categorii de alimente pot fi donate - Foto: Profimedia images
Românii aruncă tone de alimente la gunoi pe an. Trei categorii de alimente pot fi donate - Foto: Profimedia images

Românii aruncă tone de alimente la gunoi pe an. România își propune să reducă risipa alimentară la jumătate până în 2030, obiectiv care vine pe fondul unei crize alimentare mondiale iminente și a inflației ridicate.

SHARE

România trebuie să-și reducă risipa alimentară odată cu intrarea în vigoare a normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016. Acestea urmăresc să combată fenomenul care duce la aruncarea a aproximativ 2,5 tone de alimente anual.

Românii aruncă tone de alimente la gunoi pe an. Trei categorii de alimente pot fi donate

În medie, un român aruncă la gunoi peste 100 de kilograme de mâncare anual.

Conform noilor reglementări, supermarketurile și operatorii din domeniul alimentar vor putea dona alimente către consumatori sau către organizații precum cantine sociale și azile.

„Sperăm ca risipa alimentară să fie redusă între 30 și 50% în următorii ani, grație noilor norme legislative”, a declarat Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș, pentru Adevărul.

Donarea alimentelor, spune el, are și avantajul de a reduce costurile de neutralizare pentru alimentele incinerate.

Citește și: „Stabilitate” instabilă în România. Avem peste dublul inflație din UE pentru a șasea lună la rând

Prin implementarea acestor norme, se oferă o soluție viabilă pentru redistribuirea alimentelor aflate aproape de data de expirare către instituții precum spitale sau cantine sociale.

Citește și: Este din ce în ce mai scump să trăiești în România. Scumpiri de 40% la toate produsele și serviciile

Trei categorii de alimente pot fi donate

Conform noilor reglementări, există trei categorii de alimente care pot fi donate:

Produsele proaspete cu dată limită de consum, precum carnea, produsele pescărești sau cele specifice serviciilor de catering. Aceste produse trebuie redistribuite înainte de expirare și, în unele cazuri, pot fi donate în ultima zi, dacă sunt gătite.

Produsele cu durabilitate minimă, etichetate „a se consuma de preferință înainte de...”. Aceste alimente, cum sunt conservele de carne, pește sau legume, pot fi donate chiar și după ce data durabilității a fost depășită, cu condiția ca ele să fie sigure pentru consum.

Alimentele fără termen de valabilitate, precum legumele, fructele sau zahărul.

Sorin Sorescu a menționat că se va face un demers pentru includerea mierii pe lista acestor produse, întrucât și aceasta ar trebui să fie considerată un aliment fără termen de valabilitate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te