Românii apelează tot mai mult la sistemul medical privat

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 04.12.2018 - 21:23

România este una din țările cu cel mai mic procent din PIB alocat sănătății, ceea ce îngreunează mult accesul la sănătate al cetățenilor. În ultimii ani tot mai mulți români au inceput să își ia sănătatea în propriile mâini.

SHARE

Dată fiind situația în care se află sistemul de sănătate public român, din ce în ce mai mulți oameni caută alternative, ceea ce a dus la o creștere considerabilă a segmentului privat de sănătate.
Companiile private au devenit un partener solid pentru sistemul public de sănătate, suplinind nevoia de servicii medicale, mai ales pe zona de laborator și analize medicale, precum și pe segmentul imagisticii (CT, RMN). Profitul acestor clinici private (inclusiv veniturile obținute din abonamente) rămâne în România, fiind reinvestit în dezvoltarea sistemului medical din țară și în modernizarea infrastructurii sanitare.
Ca atare, zilnic, 700 de români cumpără pachete de prevenţie si profilaxie. Date recente arată că piața abonamentelor private de sănătate a crescut în ultimii ani, ajungând la 1,5 milioane de abonamente la nivelul întregului sector. Această creștere se datorează investițiilor majore în aparatură, infrastructură, personal și servicii, dar și preocupării pe care populația o arată faţă de sănătatea proprie.
În Romania, costurile din sistemul privat de sănătate sunt de câteva ori, chiar de zeci de ori mai mici decât în alte state europene (Germania, Franta, Marea Britanie). Timpul de așteptare este, și el, mult mai redus, în special pentru intervenții sau investigații.

Totuși, 90% dintre cetăţenii români au asigurare de sănătate de stat. În aceste condiţii, opţiunile lor fără plată ar fi un spital public sau o unitate medicală privată în contract cu casa de asigurări. Creşterea adresabilităţii serviciilor medicale cu plată şi a abonamentelor medicale derivă din dificultatea cu care statul poate să facă faţă necesităţii serviciilor de bună calitate, într-un sistem de stat cu probleme de finanţare şi de administrare eficientă, la care se adaugă diferite acţiuni de corupţie.
Deși venitul total mediu al unei gospodării românești a crescut în anul 2016 față de anul 2012, cu o rată anulă medie de 3%, ajungând la 633 EUR pe lună, încă există un decalaj mare între cel mai înalt nivel, înregistrat în București - Ilfov (984 EUR / lună) și cel mai scăzut nivel înregistrat în regiunea Nord Est (611 EUR / lună. Principala destinație a cheltuielilor gospodăriilor populației este consumul alimentar cu un procent de peste 35%, față de media UE de 12,3%.
Cheltuielile pentru sănătate și educație se situează la finalul piramidei, având ponderi foarte scăzute (4,8% și, respectiv, 0,4%), în principal datorită gratuității educației în România.

Potrivit unui studiu publicat de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private, 31% din populația României nu au fost la doctor în ultimul an, iar 61% au apelat exclusiv la servicii private, în baza unui abonament. Totodată, persoanele care dețin un abonament la o clinică privată merg mai des la doctor pentru controale de rutină și își fac mai multe analize și investigații.
Dezvoltarea pieței abonamentelor medicale private a început acum 22 de ani și fost încurajată de obligativitatea, prin lege, a angajatorilor, de a asigura serviciile de medicina muncii pentru angajați. Din 2017, abonamentele medicale sunt deductibile fiscal, de către angajator sau angajat, în limita a 400 de euro pe an, ceea ce a dus la un plus de atractivitate. Astfel, tot mai multe companii au început să includă abonamentele medicale private în ofertele de angajare și pachetul extra-salarial, ca metodă de atracție, respectiv de retenție a personalului.
Costurile abonamentelor medicale private se situează, în medie, la 15 euro pe lună. În general, acoperă servicii de medicina muncii, consultații de specialitate, investigații, monitorizarea stării de sănătate, analize medicale și asistență medicală de urgență. Prin monitorizarea și evaluarea constantă a stării de sănătate, abonamentele medicale contribuie la depistarea timpurie a unor potențiale probleme.




Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te