România va primi 2,7 miliarde € de la UE. Ciolacu exultă: Banii vor fi investiţi corect şi eficient

DE Alin Crișan | Actualizat: 12.12.2023 - 20:09
România va primi 2,7 miliarde € de la UE. Ciolacu exultă: Banii vor fi investiţi corect şi eficient - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

România va primi 2,7 miliarde € de la UE. Ciolacu a declarat că banii vor fi investiţi corect şi eficient.

SHARE

Premierul Marcel Ciolacu anunţă că România va transmite vineri, 15 decembrie, cererea de plată numărul 3 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Conform unui comunicat transmis de Guvern, prim-ministrul a coordonat marţi reuniunea Comitetului Interministerial de Coordonare a PNRR, structură ce reuneşte ministerele şi instituţiile cu atribuţii în îndeplinirea angajamentelor asumate de Guvern, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

România va primi 2,7 miliarde € de la UE. Ciolacu exultă: Banii vor fi investiţi corect şi eficient

"Vom transmite vineri, 15 decembrie, cererea de plată numărul 3 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ceea ce înseamnă o finanţare de peste 3,1 miliarde de euro pentru România, care include prefinanţarea de 13% deja încasată.

Prin îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor asumate, dar şi prin consultări cu reprezentanţii Comisiei Europene, reuşim să transformăm PNRR într-un instrument de reforme şi de investiţii de care românii au nevoie", a afirmat Marcel Ciolacu.

Citește și: Siegfried Mureşan: Guvernul Germaniei este în urmă cu implementarea PNRR

Cererea de plată numărul 3 are o valoare totală de 2,7 miliarde de euro (din care a fost scăzută prefinanţarea deja încasată) sub formă de granturi 1,9 miliarde de euro şi 811 milioane de euro sub forma de împrumuturi.

Aceasta acoperă 74 de ţinte şi jaloane aferente trimestrului III 2022 şi trimestrului IV 2022.

În cadrul reuniunii au fost discutate ţintele şi jaloanele aferente cererii de plată 3, inclusiv cele "opt jaloane care sunt în faza de finalizare, pentru care au fost propuse măsuri de urgentare" a îndeplinirii acestora, reiese din comunicat.

"Consiliul Uniunii Europene a evaluat pozitiv modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, în valoare de 28,5 miliarde de euro. A fost un efort colectiv al întregii echipe la nivel guvernamental şi reprezintă un succes pentru România.

Vă mulţumesc şi vă asigur de întreaga mea susţinere pentru buna gestionare şi implementare a Planului, astfel încât banii alocaţi ţării noastre prin PNRR să fie atraşi în totalitate şi investiţi corect şi eficient", a declarat premierul Marcel Ciolacu.

În cadrul reuniunii au fost discutate rezultatele misiunilor de audit realizate de către Autoritatea de Audit, la nivelul sistemului PNRR.

Citește și: Manager de spital, despre PNRR: „România a pierdut cu nonşalanţă 700 de milioane de euro”

"În plus, au fost discutaţi paşii următori după aprobarea modificării PNRR de către Consiliul Uniunii Europene, precum semnarea Actului adiţional la Acordul privind contribuţia financiară, actualizarea cadrului legal naţional şi implementarea noului capitol REPowerEU, care va creşte rezilienţa şi independenţa energetică a României", transmite biroul de presă al Guvernului. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te