România va plăti din fondul de rezervă repatrierea bolnavilor de COVID transferați în străinătate

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.10.2021 - 10:29
Inquam Photos / Octav Ganea

Statul român va suporta din fondul de rezervă cheltuielile de repatriere a pacienților cu COVID care au fost transferați în afara țării, după ce aceștia sunt externați. De asemenea, România va plăti pentru repatrierea pacienților care au decedat după transfer.

SHARE

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat, sâmbătă seară, Hotărârea 92/23.10.2021, prin care Ministerul de Externe este abilitat să se ocupe de cheltuielile pacienților cu COVID transferați peste graniță în această perioadă, motivul fiind că transferul în străinătate s-a făcut din cauza supraaglomerării sistemului medical, într-o situaţie de criză.

Citește și: FOTO Cozi la maratonul vaccinării, în Capitală: peste 45.000 de oameni imunizați în weekend | Newsweek Romania 

„Cheltuielile de repatriere pentru persoanele externate presupun asigurarea transportului către România, inclusiv în situaţia în care se impune ca repatrierea acestora să fie asistată medical. În cazul persoanelor decedate, repatrierea presupune o serie de cheltuieli pe care le efectuează, de regulă, operatorii economici de pompe funebre, la care se pot adăuga şi alte cheltuieli conexe care trebuie efectuate în străinătate în scopul îndeplinirii formalităţilor de repatriere. În condiţiile în care cheltuielile anterior menţionate nu pot fi imputate persoanelor transferate sau aparţinătorilor, se impune crearea cadrului normativ necesar pentru ca Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare, să fie în măsură să efectueze aceste cheltuieli”, se arată în hotârârea CNSU.  

Reamintim că, până în prezent, 30 de pacienți cu COVID au fost transferați în Ungaria, iar doi dintre ei au decedat. Alți trei pacienți au fost transferați vineri în Polonia, iar doi au fost transferați în Austria. 

De la izbucnirea valului patru al pandemiei de coronavirus, România s-a confruntat cu un număr extrem de mare de cazuri noi de infectare, cu un număr ridicat de decese, iar secțiile de terapie intensivă sunt supraaglomerate. 

Citește și: Morgile spitalelor din București, arhipline. Arhiepiscopia pune la dispoziție capele din apropiere | Newsweek Romania

Redăm integral conținutul hotărârii: 

„Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1 - Se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare din străinătate, să realizeze formalitățile consulare necesare pentru repatrierea, în România, a persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 care au făcut obiectul transferării la unități spitalicești din străinătate pentru tratamentul infecției cu virusul menționat.

Art.2 - Se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare din străinătate, să asigure, în limita fondurilor bugetare aprobate, plata cheltuielilor de repatriere în România a persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 care au făcut obiectul transferării la unități spitalicești din străinătate, pentru:

- transportul persoanelor care au fost externate în urma deciziei medicale de specialitate de la unitatea spitalicească din străinătate, inclusiv în cazul în care se impune repatrierea asistată medical;

- asigurarea utilităților de primă necesitate pe perioada transportului, cum ar fi, dar fără a se limita la: hrană, îmbrăcăminte, medicamente, asistență medicală în regim de urgență;

- transportul în România al persoanelor decedate în străinătate;

- formalitățile specifice întreprinse de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României pentru procurarea de documente, care includ, fără a se limita la acestea, acte de stare civilă străine, traduceri, apostilare/ supralegalizare, dacă autoritățile străine competente percep anumite taxe sau tarife, după caz.

Art.3 - Se propune ca, pentru asigurarea fondurilor necesare prevăzute la art. 2, să fie alocate, la nevoie, Ministerului Afacerilor Externe sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Art.4 - Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te