Dr. Cătălina Mărgineanu, specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Buftea, a subliniat că este o provocare psihologică să asiste la nașterea unei minore.
România, țara cu cele mai multe mame minore din UE: "Avem paciente care nasc şi la 12 ani"
De multe ori, aceste mame minore nasc prematur. Maternitatea din Buftea nu mai poate face față nașterilor premature. Astfel, există situații în care mamele intră rapid în travaliu și nu mai pot fi transferate la o maternitate de grad superior.
Dacă copilul și mama sunt stabili, rămân la maternitatea respectivă. Dacă copilul are nevoie de îngrijiri speciale, este transferat către o maternitate de grad superior. Cu toate acestea, accesul în astfel de unități depinde de disponibilitatea locurilor pentru prematuri.
Asist univ dr. Mădălina Ciuhodaru, medic primar Obstetrică și Ginecologie la UMF Iași, a explicat într-un interviu pentru Newsweek de ce avem mame atât de tinere.
”E diferență de dinamică la toate nivelurile. Suntem totuși în secolul vitezei și atâtea lucruri se fac pe repede înainte. Și sigur că da acum și debutul vieții sexuale are loc la o vârstă mai mică.
În ceea ce privește pandemia de Covid-19, știm că aceasta a scăzut adresabilitatea și a îngreunat accesul la serviciile medicale de calitate.
În timpul pandemiei probabil că a crescut tentația copiilor de a-și începe viața sexuală mai devreme și ca urmare al utilizării gadgeturilor și al mediilor de socializare.
Iar acestea, combinate cu lipsa de educație duc la un procent extrem de mare al mamelor minore sau al tinerelor care se îmbolnăvesc de tot felul de boli cu transmitere sexuală”, a explicat medicul.
Minore de 12 ani care devin "mame". Cum e posibil?
Întrebată cum și dacă e posibil ca o minoră de 12 ani să rămână însărcinată, dr. Mădălina Ciuhodaru spune> ”Da, sigur că da. Noi imediat după prima menstruație chiar dacă ovulația are loc mai greu în primul an, noi am avut cazuri de fete cu vârsta între 12 și 19 ani care au rămas însărcinate.
Sarcina la adolescente este grevată de riscuri iminente de avort, crește frecvența manevrelor obstreticale cum sunt și operațiile cezariene. De multe ori este foarte greu ca o mamă care încă se joacă cu păpușile să relaționeze cu nou-născutul”, a mai spus medicul Dr. Mădălina Ciuhodaru pentru Newsweek România.
De asemenea, informația este confirmată și de dr. Mărgineanu care a subliniat că există și cazuri de fete minore care nasc sub vârsta de 15 ani, inclusiv la 12 ani și de asemenea sunt și minore care nasc la 16 sau 17 ani. Majoritatea mamelor tinere provin din familii defavorizate, cele mai multe dintre ele abandonează școala în timpul sarcinii sau după naștere.
Citește și: De ce avem mame la 13 ani? Medic ginecolog: Suntem în secolul vitezei. Toate sunt pe repede înainte
Dr. Andrei Dumitrescu, specialist în obstetrică-ginecologie la Spitalul Județean de Urgență Călărași, a menționat că a avut de-a face cu o pacientă gravidă și care a născut la doar 12 ani și 6 luni. El a subliniat că o astfel de pacientă nu poate fi considerată că are discernământ pentru a semna consimțăminte medicale, iar în astfel de cazuri se solicită semnătura unui aparținător legal, potrivit B1TV.
Dr. Dumitrescu a subliniat și importanța educației sexuale în școli și a atras atenția asupra lipsei orelor dedicate acestui subiect, însă partidele tradiționale și cele consevatoare (AUR, PSD) care sunt majoritare în România, dar și Biserica Ortodoxă Română s-a opus de fiecare dată atunci când s-a pus această problemă, invocând teme false precum că "copiii învață sa facă sex".
Citește și: Una din 6 adolescente cu un copil înainte de 15 ani va avea un al doilea copil înainte de 18 ani
De fapt, educația sexuală sau educația sanitară în scoli are menirea de a-i învăța pe copii schimbările care se vor petrece cu corpul lor pe măsură ce cresc, cum să se protejeze de eventualele abuzuri ale adulților care îi pot aduce în situația de a deveni "părinți" de la vârste foarte fragede.
Când vom avea Educație pentru Sănătate în școli
Disciplina "Educaţie pentru sănătate" va fi predată, într-un an, de profesori de biologie şi de diriginţi care vor fi pregătiţi în acest sens, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
"Educaţia pentru sănătate trebuie sprijinită de specialişti, dar predată de profesori. Avem doar un an la dispoziţie în care trebuie să pregătim profesori de biologie, diriginţi pentru modulele din învăţământul primar, gimnazial şi liceal.
Cred că asta este soluţia corectă. În anul 2002, a fost lansat Programul 'Educaţie pentru sănătate' în şcoala românească, dar de 21 de ani a rămas facultativ şi doar 5% dintre părinţii îşi trimit copiii la 'Educaţie pentru sănătate'. Lucrul ăsta nu este deloc în regulă.
Vedeţi, acum, avem foarte multe provocări, consumul de substanţe psihoactive, consumul de droguri este una dintre ele.
Dacă copilul învaţă încă din primii ani de educaţie în şcoală că acest consum este profund nociv şi îi va afecta viaţa în mod iremediabil, cu siguranţă, nu vom avea aceleaşi probleme", a afirmat Rafila, după ce a participat la deschiderea anului de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".