România, somată de Comisia Europeană să transpună corect Directiva privind lucrătorii sezonieri

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 13.03.2024 - 14:44
România, somată de Comisia Europeană să transpună corect Directiva privind lucrătorii sezonieri - Foto: Pexels / Anna Shvets - Rol ilustrativ

România este somată de Comisia Europeană să transpună integral și corect Directiva privind lucrătorii sezonieri. Autoritățile de la București nu au preluat integral toate dispoziţiile Directivei 2014/36/UE.

SHARE

Comisia Europeană a iniţiat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor şi a trimis scrisori către România, Spania, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Suedia şi Finlanda prin care le-a comunicat că nu au transpus integral toate dispoziţiile Directivei privind lucrătorii sezonieri (Directiva 2014/36/UE), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

România, somată de Comisia Europeană să transpună corect Directiva privind lucrătorii sezonieri

Directiva menţionată urmăreşte să asigure norme echitabile şi transparente pentru admiterea în UE a lucrătorilor sezonieri din ţări terţe, garantându-li-se condiţii de muncă şi de trai decente, drepturi egale şi un grad suficient de protecţie împotriva exploatării în întreaga Uniune. Asigurarea respectării depline a Directivei privind lucrătorii sezonieri este o condiţie prealabilă importantă pentru atragerea lucrătorilor de care este nevoie pentru munca sezonieră în UE şi ar putea contribui şi la reducerea migraţiei ilegale.

Citește și: Români din ce categorie pot primi bani dacă se îmbolnăvesc? E directivă UE

Comisia monitorizează transpunerea acestei directive în legislaţia naţională de către statele membre. Comisia a iniţiat primul set de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor în aprilie 2023, trimiţând scrisori de punere în întârziere Belgiei, Bulgariei, Germaniei, Estoniei, Greciei, Italiei, Ciprului, Letoniei, Lituaniei şi Luxemburgului.

În decembrie 2023, a fost iniţiat al doilea set de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, fiind trimise scrisori de punere în întârziere Cehiei, Franţei, Croaţiei, Ungariei, Maltei, Ţărilor de Jos, Austriei şi Poloniei.

Citește și: Meseriile în care sunt acum recunoscute diplomele românești, indiferent când au fost obținute

Comisia consideră că Spania, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Finlanda şi Suedia au transpus şi/sau au pus în aplicare incorect unele obligaţii din cadrul directivei.

În consecinţă, Comisia a trimis acestor state o scrisoare de punere în întârziere, iar ţările au la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a remedia deficienţele identificate de Comisie. 

Dacă nu primeşte un răspuns satisfăcător, Comisia Europeană poate decide să trimită acestor ţări un aviz motivat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te