Această schimbare majoră a fost oficializată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și urmărește să faciliteze recunoașterea calificărilor pentru asistenții medicali români care și-au obținut diplomele înaintea aderării țării la UE.
Meseriile în care sunt acum recunoscute diplomele românești, indiferent când au fost obținute
Conform comunicatului CNRED, publicarea recentă în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Directivei (UE) 2024/505 din 7 februarie 2024, emisă de Parlamentul European și Consiliu, marchează o schimbare semnificativă în ceea ce privește recunoașterea calificărilor profesionale ale asistenților medicali generaliști formați în România.
Aceasta permite celorlalte state membre ale UE să recunoască diplomele obținute de asistenții medicali generaliști români înainte de 1 ianuarie 2007, cu condiția ca aceștia să fi urmat ulterior programul de revalorizare.
Implementarea noilor reguli va necesita adaptarea legislației naționale până în martie 2025. Acest proces a fost inițiat în urma eforturilor autorităților române, în special a Ministerului Educației, începând cu anul 2012.
Citește și: Care sunt cele mai prost plătite meserii din România? În 13 domenii se câștigă sub salariul mediu
CNRED subliniază că acest pas reprezintă nu doar o validare a calității formării pentru asistenții medicali români, ci și o recunoaștere a eforturilor depuse la nivel european.
Citește și: Salariu de 6.000 € lunar pentru românii care știu aceste meserii. În ce țară se pot angaja rapid
Această schimbare va permite asistenților medicali generaliști din România să obțină recunoașterea automată a diplomelor și certificatelor în orice alt stat membru al UE, facilitându-le mult mai rapid integrarea pe piața forței de muncă europeană.