România se apãrã de Rusia, la Marea Neagrã, cu tehnică sovietică. Ce nave de război vom cumpăra?

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 03.07.2024 - 12:06
Marinarii romani au nave de costrocție sovietică, în general FOTO Forțele Navale

În plin conflict la Marea Neagră între Ucraina și Rusia, Forțele Navale Române au realizat din nou că sunt cea mai slab dotată armă a Ministerului Apărării Naționale și că nu prea au cu ce riposta dacă situația o cere. În general avem numai nave vechi cu dotare sovietică.

SHARE

În plin conflict la Marea Neagră între Ucraina și Rusia, Forțele Navale Române au realizat din nou că sunt cea mai slab dotată armă a Ministerului Apărării Naționale și că nu prea au cu ce riposta dacă situația o cere. În general avem numai nave vechi cu dotare sovietică. 

Citește și Flota lui Putin, decimată în Marea Neagră. Câte nave au distrus ucrainenii?

Contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din comandamentul NATO JFC NAPLES, din Italia, susține că timp de 30 de ani nu s-a realizat nimic în privința dotării Forțelor Navale. „Cineva a realizat în sfârșit că nu stam bine în acest domeniu și că trebuie să ne mișcăm rapid ca să facem față provocărilor.

Contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea Foto: mapn.ro

Partea bună este că s-a realizat o prioritizare a achizițiilor mai ales după ratarea oarecum nepermisă a semnării contractului pentru corvete.

Drept urmare în ultima vreme a apărut pericolul minelor în Marea Neagră. Drept urmare s-au achiziționat două vânătoare de mine britanice clasa Sandown, unul este operativ deja, care se bazează pe trei sisteme-cheie cu care depistează, cataloghează și neutralizează minele”, arată contraamiralul pentru Newsweek.

El face referire la sistemul de drone subacvatice telecomandate SeaFox care permite identificarea și neutralizarea de la distanță a minelor de suprafață și de adâncime, dar numai în combinație cu sonarul Thales 2093 de mare definiție, considerat a fi unul de top și sistemul de management al luptei M-Cube. 

România se apãrã de Rusia, la Marea Neagrã, cu nave sovietice. Cu ce dotãri ne īntãrim

Contraamiralul susține că pentru aceste dotări am și primit comanda grupării navale permanente NATO de luptă împotriva minelor marine SNMCMG-2. Apoi suntem parte din misiunea comună de deminare a Mării Negre. „Deci avem o recunoaștere a meritelor în domeniu”, spune Constantin Ciorobea.

Citește și: Putin reface Flota Mării Negre cu 40 nave noi. Face un portavion cu avioane invizibile contra SUA

Referitor la ce s-a mai realizat în domeniul dotării Forțelor Navale contraamiralul a mai amintit de achiziționarea de rachete de coastă Naval Strike Missile (NSM) care au la bază o rachetă antinavă de ultimă generaţie, capabilă să fie lansată dincolo de linia orizontului, care este dezvoltată de firma americană Raytheon în parteneriat cu Kongsberg Defense Aerospace (Norvegia).

Acestea au o rază de acţiune de 185 de kilometri şi, dacă avem în vedere că litoralul românesc are 250 de kilometri, sunt potrivite pentru apărarea zonei vizate. Apoi se mai achiziționează vehiculele amfibii de asalt AAVP-7A1 care vor intra cel mai probabil în dotarea Regimentul 307 Infanterie Marină „Heracleea”. 

Ce trebuie făcut

„Și cam atât despre partea bună, adică despre ce am făcut în domeniul dotărilor. În viziunea mea și cu exemplul conflictului de lângă noi avem nevoie urgentă de trei submarine moderne. Acestă navă a fost eficientă și în trecut și este foarte utilă și în prezent pentru că acționezi cum vrei și unde vrei în Marea Neagră fără să te știe nimeni.

Declarații despre achiționarea unor astfel de nave am vazut, dar acțiuni concrete mai puțin, din păcate.

Apoi, vorbim de achiziționarea de nave de suprafață, dar acestea trebuie adaptate noilor realități, rezultate din războiul din Ucraina, adică trebuie să fie în stare să combată atacuri cu drone aeriene la mici înălțimi, poate sub 10 metri, sau al celor cu drone marine rapide. Sistemele artileristice clasice nu fac față unor astfel de provocări.

În plus, mai avem și participarea României la programul european de corvete, dar acestea vor veni în 2030 cel mai devreme.

În fine, mai avem și modernizarea navelor purtătoare de rachete, care se poate realiza foarte rapid cu sisteme Naval Strike Missile și o aducere la zi a fregatelor care nu pot face față acum unui conflict”, a subliniat contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te