România își cumpără rachete ultramoderne pentru F-16. Lovesc de la zeci de kilometri

DE Mona Lazăr | Actualizat: 22.08.2024 - 17:38
România își cumpără rachete ultramoderne pentru F-16. Lovesc de la zeci de kilometri  - Foto: Profimedia images
România își cumpără rachete ultramoderne pentru F-16. Lovesc de la zeci de kilometri - Foto: Profimedia images

România își cumpără rachete ultramoderne pentru F-16. Lovesc de la zeci de kilometri. Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-120 AMRAAM către România pentru a oferi capabilități aer-aer avansate pentru Forţele Aeriene Române.

SHARE

România își cumpără rachete ultramoderne pentru F-16. Lovesc de la zeci de kilometri. Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-120 AMRAAM către România pentru a oferi capabilități aer-aer avansate pentru Forţele Aeriene Române, a transmis Ambasada SUA în România.

Această vânzare contribuie la efortul de modernizare a Forțelor Aeriene Române, rachetele AIM-120 fiind compatibile cu avioanele F-16 ale României, dar și cu alte aeronave NATO și americane, inclusiv avioanele F-35.

România își cumpără rachete ultramoderne pentru F-16. Lovesc de la zeci de kilometri

Ambasadorul  SUA în  România Kathleen Kavalec a felicitat România pentru această achiziție importantă, despre care a menționat că va crește substanțial capacitatea Forțelor Aeriene Române de a apăra teritoriul României și de a contribui la pacea și stabilitatea în regiune.

Citește și: VIDEO SUA vor livra Ucrainei rachete JASSM pentru avioanele F-16. De unde vor lovi Rusia?

Referindu-se la vizita recentă la Baza 86 Aeriană de la Borcea, doamna ambasador a declarat: „Am fost cu adevărat impresionată să văd avioanele F-16 românești în acțiune. Această achiziție demonstrează angajamentul ferm al guvernului român pentru securitate și apărare.”

În ultima versiune, AIM-120 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile, scurt AMRAAM, este o rachetă aer-aer ultramodernă cu rază de acţiune medie (dincolo de raza vizuală), cu radar activ propriu.

Citește și: Înalt diplomat al Moldovei, convocat la Kremlin: „Nu găzduiți avioanele F-16”. Rușii acuză România

Racheta este de tip „trage şi uita”, ceea ce înseamnă că, odată ce racheta este declanşată, este total autonomă. În timpul tragerii, sistemul de arme al avionului de luptă transmite coordonatele ţintă spre rachetă. Aceste coordonate provin, în general, de la radarul de lansare, dar pot fi de asemenea furnizate de un sistem de detectare în infraroşu, de o altă aeronavă echipată cu o legătură de date sau chiar de un AWACS.

După ce ţinta se află în raza de acţiune a radarului, racheta trece la ghidarea activă. Dispozitivul de acţionare intră în acţiune, găseşte ţinta şi se blochează pe ea. Piloţii NATO numesc acest mod Pitbull pentru că nu-şi mai eliberează ţinta. Dacă racheta este declanşată la o distanţă scurtă, ea intră direct în modul activ şi, prin urmare, este foarte eficientă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te