VIDEO SUA vor livra Ucrainei rachete JASSM pentru avioanele F-16. De unde vor lovi Rusia?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 16.08.2024 - 09:19
SUA vor livra temutele rachete JASSM Ucrainei pentru avioanele F-16 - Foto: Profimedia Imiages (imagine cu caracter ilustrativ)
SUA vor livra temutele rachete JASSM Ucrainei pentru avioanele F-16 - Foto: Profimedia Imiages (imagine cu caracter ilustrativ)

SUA vor livra Ucrainei rachete JASSM pentru avioanele F-16. De unde vor lovi Rusia? SUA sunt „deschise” către transferul de rachete de croazieră AGM-158 JASSM în Ucraina, care pot fi folosite cu F-16, pe fondul succesului Forțelor Armate ale Ucrainei în Kursk.

SHARE

SUA vor livra Ucrainei rachete JASSM pentru avioanele F-16.  De unde vor lovi Rusia?

Momentan, decizia finală nu a fost încă luată, dar Administrația Biden lucrează la problema cu „tehnologii sensibile”, iar acest concept include și segmentul de asigurare a lansării acestor rachete din aeronavele ucrainene către țintele inamice.

Politico dezvăluie pe surse militare că Pentagonul trebuie să „lucreze semnificativ cu partea ucraineană pentru a se asigura că avioanele F-16 existente pot lansa JASSM”.

SUA vor livra Ucrainei rachete JASSM pentru avioanele F-16

Potrivit publicației, volumul actual de producție al acestor rachete de croazieră în industria militară americană este de 45 de unități pe lună.

Pentru anul fiscal 2025, care începe în octombrie, Pentagonul a comandat livrarea a 550 de rachete de croazieră de acest tip în varianta JASSM-ER, care are o rază de lansare de până la 900 de kilometri.

Costul unei AGM-158 JASSM-ER pentru armata SUA este de 3,06 milioane de dolari.

Dacă SUA vor decide transferul rachetelor JASSM în Ucraina, acest lucru va face posibilă utilizarea F-16 pentru lovituri cu rază lungă de acțiune asupra obiectivelor armatei ruse, cel puțin în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei, dacă nu și mai departe, potrivit Defense Express.

Operatori F-16 care folosesc în prezent JASSM sunt SUA și Polonia

Avioanele care sunt furnizate Ucrainei sunt conform standardului F-16AM/BM, care a fost supus programului Mid-Life Update (MLU), deși niciunul dintre acestea nu utilizează în prezent JASSM.

Singurii operatori F-16 care folosesc astăzi racheta sunt Forțele Aeriene ale SUA și Polonia, care operează versiuni mai moderne ale aeronavei.

Transferul acestor arme în Ucraina implică un risc tehnologic considerabil, dar se pare că oficialii se gândesc acum foarte mult dacă acest risc este util.

JASSM este „asul din mânecă” datorită tehnologiilor sale complexe și clasificate, printre care nu în ultimul rând caracteristicile sale stealth care o fac foarte capabilă de supraviețuire, chiar și împotriva celor mai recente sisteme de apărare aeriană, potrivit War Zone.

În forma sa inițială AGM-158A, JASSM are o autonomie de 530 km și cântărește peste 1.000 de kilograme. 

Varianta cu rază extinsă AGM-158B, sau JASSM-ER, are o autonomie declarată public de cel puțin 925 km. O versiune și mai lungă a JASSM este în lucru, dar aceasta nu a fost încă pusă în aplicare de armata americană.

Alimentată de un mic motor turborreactor, JASSM folosește un sistem de navigație inerțial (INS) și GPS pentru a-și găsi ținta, cu o imagine în infraroșu cu recunoaștere automată a țintei, utilizată pentru a asigura un nivel ridicat de precizie la rularea către aceasta. 

Racheta este proiectată să funcționeze în medii GPS puternic degradate, ceea ce ar fi foarte important în Ucraina, unde Rusia folosește bruiaj GPS intens.

De unde vor lovi Rusia?

Varianta JASSM care ar putea fi transferată Ucrainei poartă un focos cu fragmentare/penetrare cu explozie dublu în clasa de 450 kg și o rază de acțiune de 360 km.

Dacă Statele Unite ar furniza Ucrainei JASSM, rămâne de decis dacă ar fi permisă utilizarea împotriva țintelor din interiorul granițelor Rusiei.

Citește și: Rușii, pregătiți să vâneze F-16 pe frontul din Ucraina. Au ascuns un sistem antiaerian Buk la Donețk

Kievul a insistat pentru primirea acestor arme mai ales de când incursiunea în regiunea Kursk din Rusia, care intră acum în a doua săptămână, s-a dovedit un succes. Pentru a-și păstra pozițiile în Kursk, Ucraina are nevoie de rachete precise cu rază medie și lungă de acțiune pentru a sparge fortificațiile rusești și a distruge apărarea aeriană.

Pentru misiunile din interiorul granițelor Ucrainei, raza de acțiune a armei depășește cu mult nevoile țării, deși acest lucru ar putea fi modificat, dar nu e rentabil.

Citește și: Cel mai mare depozit de drone Shahed-136 din Crimeea, spulberat după un atac cu rachete ATACMS

Dacă Washingtonul decide să predea JASSM Ucrainei, racheta, chiar dacă ar fi furnizată în cea mai veche formă, ar reprezenta un salt uriaș în capacitatea țării de a pătrunde adânc, de la distanță, în stratul dens de apărare aeriană a rușilor care se află deasupra teritoriilor ocupate din Ucraina și astfel ar putea să le recupereze.

„Luăm în considerare o serie de opțiuni pentru a îndeplini cerințele de asistență de securitate ale Ucrainei, totuși nu avem informații de furnizat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jeff Jurgensen.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te