Marcel Vela a fost întrebat joi, la finalul audierilor de la comisiile parlamentare, în ce condiţii România ar putea decide să blocheze zborurile din Italia.
"Facem o evaluare la nivel european, chiar acum o facem, pentru că sunt mai multe metode de reacţie în diferite state. De exemplu, în Danemarca au fost câţiva bolnavi depistaţi şi s-au luat măsuri, au închis zbourile aeriene cu nordul Italiei. În Franţa se închid şcoli sau anumite activităţi. Dorim să avem o comunicare şi cu tot ceea ce înseamnă gestionarea la nivel european, la Bruxelles, a situaţiilor de urgenţă astfel încât să să se facă un protocol unitar de reacţie”, a afirmat Vela.
Ministrul de Interne consideră că nu trebuie să se intre în panică, deoarece panica este mai periculoasă decât coronavirusul.
"Noi în Comitetul pentru Situaţii Speciale de Urgenţă am stabilit nişte etape de intervenţie, până la 25 de bolnavi cum acţionăm, până la 100 de bolnavi cum acţionăm, până la 2.000 de bolnavi cum acţionăm şi peste 2.000 de bolnavi cum acţionăm. Avem strategii şi planuri de acţiune pentru fiecare etapă de analiză şi intervenţie. Important e să nu intrăm în panică, panica e mai periculoasă decât coronavirusul”, a explicat ministrul.
Vela a mai afirmat că nu poti fi opriţi să revină în România români care au fost în Italia în alte zone decât cele unde este focarul de coronavirus.
"Cei care sunt din zona de focar nu au voie să plece din Italia, nu putem presupune că a venit din zona focarului şi nu aş dori să acuzăm oamenii care vin din Italia că sunt din focar pentru că nu au voie să plece de acolo. Dacă vin din Italia compatrioţi de-ai noştri, români din diaspora, nu poţi ca stat să spui, vă dau un exemplu, aveţi o rudă în Italia, într-o zonă care nu este supusă carantinei şi vrea să vină acasă. Nu o poţi opri la graniţă, nu e corect nici moral, nici patriotic. Nu sunt adeptul să închidem acum zborurile cu Italia, susţin să facem verificări pertinente, ştiinţifice, cu celeritate astfel încât cei care au suspiciuni de a fi bolnavi sau cei care au intrat în contact cu oameni bolnavi să poată fi trataţi, triaţi şi să fie incluşi în anumite metode, proceduri de tratament”, a mai afirmat Marcel Vela.