Potrivit serviciului de presă al ministerului, contractul va include simulatoare de antrenament și suport logistic inițial. Livrările noilor IVF sunt așteptate să fie finalizate în termen de opt ani. Programul a fost descris de minister ca fiind o „prioritate”.
România cumpără 246 de blindate pentru infanterie de 3.000.000.000 de euro. Pot distruge și un tanc
Achiziționarea de MLI pe șenile face parte dintr-un efort mai amplu de a spori capacitățile Forțelor Terestre ale României. După cum se menționează în e-mailul ministerului, „Peste 70 de programe semnificative de achiziție și echipare a echipamentelor sunt active, în diferite etape, pentru toate ramurile forțelor armate (Forțele Terestre, Forțele Aeriene, Forțele Navale și Forțele de Operațiuni Speciale), arată Defence Industry Europe.
Dintre acestea, 27 de programe au contracte în derulare, multe dintre ele pentru Forțele Terestre: Transportoare blindate de trupe, Vehicule tactice blindate ușoare, Platforme multifuncționale pentru vehicule cu roți, Sisteme de obuze de 155 mm la nivel de batalion etc.”
Principalii producători de vehicule de luptă MLI și-au exprimat interesul pentru programul românesc. Companiile din industria de apărare și-au prezentat propunerile pentru forțele armate ale României în cadrul expoziției BSDA 2024, care a avut loc în mai anul trecut.
Printre vehiculele propuse s-au numărat Redback (Hanwha Aerospace), KF41 Lynx (Rheinmetall), CV90 (BAE Systems) și ASCOD 2 (General Dynamics European Land Systems).
Ca armament, în general aceste blindate au un tun automat de 40 mm care poate trage 300 de lovituri pe minut. Armamentul antitanc include un ATGM (Anti-tank guided missile) de a treia generație, cu performanțe similare cu Spike-ul israelian și o penetrare a blindajului de 700 până la 1.000 mm.
Citește și: VIDEO Convoi rusesc, format din 40 de blindate, tancuri și 200 de ruși, strivit de forțele ucrainene
Prin achiziționarea de noi MLI-uri, România își propune să stabilească capacități industriale în țară prin transfer de tehnologie și cunoștințe, producție localizată și crearea unei baze interne de întreținere, reparare și revizie (MRO) pentru viitoarea flotă de blindate.
Citește și: VIDEO Desfășurare de forțe în România. Spania aduce sute de blindate de război la Steadfast Dart 25
„Sprijinirea dezvoltării industriei naționale de apărare și a parteneriatelor strategice cu companii internaționale este esențială pentru România. Prin colaborarea cu liderii din industrie, România va încuraja transferul de tehnologie, dezvoltarea de noi capabilități și crearea de locuri de muncă în sectorul apărării”, a declarat serviciul de presă al Ministerului.