România construiește o fabrică de rachete Patriot SAM la Ploiești pentru operatorii europeni

DE Adina Mutăr | Actualizat: 04.08.2023 - 08:00
România construiește o fabrică de rachete Patriot (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: mil.in.ua

România construiește o fabrică de rachete Patriot la Ploiești pentru operatorii europeni. S-a început desfășurarea producției de rachete interceptoare SkyCeptor pentru Patriot SAM.

SHARE

România construiește o fabrică de rachete Patriot la Ploiești pentru operatorii europeni, a anunțat Thomas Laliberty, șeful Raytheon al sistemelor de apărare terestră și aeriană pentru Apărarea României.

Acesta a confirmat că Raytheon și compania română Electromecanica Ploiești au semnat un al doilea memoriu pentru producția de rachete interceptoare Skyceptor în România.

România construiește o fabrică de rachete Patriot SAM la Ploiești pentru operatorii europeni 

„Acum 18 luni, am semnat un memorandum cu Electromecanica privind producția Skyceptor din România. La1 august, Raytheon, Guvernul României și Electromecanica au semnat un al doilea memorandum de înțelegere pentru producția de rachete SkyCeptor în România”, a menționat Laliberty.

După semnare, Raytheon și Electromecanica vor lansa proiectarea și construcția în comun a unei unități de producție ce va produce rachete SkyCeptor.

Capacitățile viitoarei întreprinderi ar trebui să acopere nevoile forțelor armate române și ale clienților străini.

Raytheon se așteaptă ca partea europeană a celor 19 țări operatoare de sisteme Patriot să fie aprovizionată cu rachete produse de Ploiești.

Reprezentantul Raytheon a subliniat că se lucrează intens la transferul de tehnologii și acordarea de suport tehnic pentru lansarea producției de rachete în România, potrivit mil.in.ua.

Totuși, la etapa inițială, componentele Skyceptor vor fi produse în SUA și Israel, iar asamblarea finală va avea loc în România.

Skyceptor lovește ținte la 250 de kilometri

Racheta interceptor SkyCeptor este un derivat al rachetei antiaeriene Stunner, produsă de compania israeliană Rafael. 

Racheta este concepută pentru a învinge rachetele balistice și de croazieră cu rază scurtă și medie de acțiune, împreună cu alte amenințări avansate.

Potrivit declarației producătorului, racheta Stunner este capabilă să lovească ținte la o distanță maximă de 250 de kilometri și o altitudine de până la 15 kilometri în condiții ideale. Viteza sa maximă este Mach 7,5.

Citește și: Șase nave civile au spart blocada Rusiei pe Marea Neagră. Avioanele F16 românești, în alertă

Racheta în două etape este echipată cu un focos cinetic, care este folosit pentru a se asigura că interceptorul lovește direct ținta. 

Această tehnologie este folosită pentru a garanta doborârea rachetelor balistice.

Nasul asimetric în formă de delfin al rachetei este echipat cu doi senzori de ghidare: un senzor combinat electro-optic/infraroșu (EO/IR) și un sistem de orientare radar.

Citește și: Războiul se apropie de România. „A fost noroc că dronele trase de ruși nu au căzut de partea NATO”

Radarul de la sol controlează racheta prin canalul de transmisie de date de la bord pentru ghidare în secțiunea de marș a zborului.

Avantajul noii rachete, în comparație cu rachetele PAC-2 și PAC-3 integrate în sistemul Patriot, este că Skyceptor este mult mai ieftin de fabricat și are caracteristici comparabile cu PAC-3.

Producția fiecărei rachete Stunner costă aproximativ un milion de dolari, iar costul rachetelor pentru Patriot poate ajunge la 4 milioane de dolari.

Prețul este un aspect important, întrucât, pe lângă țintele balistice complexe, sistemul ar trebui să doboare și ținte ieftine, de exemplu, dronele.

Până în prezent, România a comandat șapte sisteme de apărare aeriană Patriot cu rază lungă de acțiune de la Raytheon pentru 4 miliarde de dolari.

 Patru dintre acestea sunt deja în serviciu de luptă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te