România 100, plângere împotriva Ministrului de Interne. Cioloș: Se pregătiseră cu tunul de apă

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 14.08.2018 - 11:40
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Platforma România 100, înfiinţată de fostul premier Dacian Cioloş, a anunţat că a depus denunţ penal pe numele ministrului de Interne, Carmen Dan, al prefectului Capitalei şi al şefului Jandarmeriei, alături de alte plângeri penale pe numele celor pe care îi consideră vinovați.

SHARE

Dacian Cioloş susţine că aceştia trebuie să lămurească modul în care au acţionat jandarmii. De asemenea, fostul premier punctează că Liviu Dragnea trebuie să-şi asume responsabilitatea morală, dar şi politică, pentru ce s-a întâmplat în Piaţa Victoriei.

„Ca urmare a violenţelor extreme din noaptea de 10-11 august, Platforma România 100 a înregistrat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un denunţ prin care se solicită începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de:

– abuz în serviciu, comisă de prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi persoanele din conducerea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti care au dispus şi gestionat din punct de vedere operativ modul de intervenţie a forţelor de ordine împotriva manifestanţilor paşnici care au participat la protestul autorizat din data de 10 august 2018 desfăşurat în Piaţa Victoriei din Bucureşti;

– purtare abuzivă, constând în insultele, ameninţările şi lovirile exercitate de lucrători din cadrul Jandarmeriei Române faţă de cetăţenii români paşnici care au participat la protestul din data de 10 august 2018”.

Platforma România 100 consideră că modul în care a fost dispusă şi gestionată din punct de vedere operativ intervenţia forţelor de ordine împotriva manifestanţilor paşnici care au participat la protestul autorizat din data de 10 august 2018 desfăşurat în Piaţa Victoriei din Bucureşti constituie o încălcare clară a dispoziţiilor legii care guvernează funcţionarea Jandarmeriei (Legea nr. 550/2004)

Având în vedere consecinţele deosebit de grave – aproximativ 500 de răniţi, dintre care 70 au necesitat internare – fapta prefectului Capitalei şi a ministrului de Interne este un abuz în serviciu şi trebuie sancţionată ferm“, se arată în sesizarea făcută.
„Considerăm că intervenţia în forţă realizată de către trupele jandarmi împotriva tuturor protestatarilor din Piaţa Victoriei în noaptea de 10-11 august constituie o încălcare gravă a principiilor constituţionale privind libertatea întrunirilor şi libertatea de exprimare, întrunind în acelaşi timp elementele constitutive ale infracţiunilor de abuz în serviciu şi purtare abuzivă. O astfel de acţiune din partea unor instituţii de forţă a statului român nu poate fi tolerată, şi, drept consecinţă, ne exprimăm convingerea că organele de urmărire penală vor asigura tragerea la răspundere penală a responsabililor“, se mai menţionează în sesizare.

„Provocatorii erau acolo”

Pe de altă parte, într-un interviu acordat pentru Adevărul, fostul premier a declarat că „pe mine mă suprinde faptul că acei indivizi nu au fost izolaţi preventiv, înainte de a se împrăştia prin mulţime. E foarte curios că provocatorii erau acolo, Jandarmeria se pregătise deja cu tunuri de apă expuse ostentitaiv, dar nu i-a izolat pe huligani. Cei din conducerea Jandarmeriei nu pot veni cu scuza că i-au scăpat pe huligani în mulţime, pentru că, în alte cazuri, au acţionat foarte profesionist. Am auzit azi un purtător de cuvânt al Jandarmeriei că unele imagini nu fac cinste instituţiei. Cred că oamenii trebuie să ştie foarte clar ce s-a întâmplat, dacă acţiunile au fost premeditate sau nu. În afară de o responsabilitate penală, cred că trebuie asumată şi o responsabilitate politică. Cel care şi-a asumat vizibil puterea în PSD şi în stat este Liviu Dragnea, care trebuie să-şi asume repsonsabilitatrea pentru ce s-a întâmplat acolo. Împreună cu el şi prmeierul Viroica Dăncilă şi ministrul de Interne Carmen Dan. Un partid ca PSD vine şi trece, dar instituţiile satului nu au voie să fie discreditate de un partid, oricare ar fi el”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te