Renew Europe, condus de Dacian Cioloș, vot împotriva intereselor României în Parlamentul European

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 30.11.2020 - 17:25
Grupul Renew Europe, condus de Dacian Cioloș, a votat împotriva intereselor României/FOTO: Facebook

Renew Europe, cel de-al treilea grup ca mărime din Parlamentul European, condus de Dacian Cioloș, a votat împotriva mai multor amendamente propuse în cadrul dezbaterii Pactului ecologic european, care ar fi ajutat din punct de vedere economic regiunile defavorizate din România. 

SHARE

Prin votul lor împotriva acestor amendamente, eurodeputații Renew Europe au afectat interesele României, privând-o de sprijinul financiar adecvat pentru închiderea zonelor miniere poluante din țara noastră, respectiv de ajutorul prin care țara noastră să facă tranziția mai ușor către o economie neutră din punct de vedere al impactului asupra climei.

Unul dintre amendamentele propuse pe care grupul condus de Dacian Cioloș l-a respins, "reafirmă că reducerea dependenței de pesticide este unul dintre obiectivele prioritare pentru o agricultură sustenabilă; salută în acest sens angajamentul Comisiei de a combate presiunea pesticidelor asupra mediului și sănătății și de a reduce în mod semnificativ folosirea și riscul pesticidelor chimice, precum și utilizarea îngrășămintelor și a antibioticelor, inclusiv prin măsuri legislative; atrage atenția că strategia de la fermă la consumator ar trebui să conțină obiective obligatorii de reducere a pesticidelor periculoase, după realizarea unui studiu de impact".

Un alt amendament respins de Renew Europe în cadrul dezbaterii privind trecerea la economia verde a fost cel prin care mai mulți europarlamentari, inclusiv cei din PNL, își exprimau îngrijoararea cu privire la acordul provizoriu încheiat în cadrul pactului de mobilitate. Amendamentul 40 prevede faptul că, Parlamentul European “își exprimă îngrijorarea că acordul provizoriu încheiat recent cu privire la pachetul privind mobilitatea I, în special cerința de întoarcere a vehiculelor grele în statul membru de stabilire o dată la opt săptămâni, contravine atât scopului propunerilor legislative inițiale ale Comisiei de a reduce efectele negative asupra mediului, cât și obiectivelor UE privind schimbările climatice stabilite de Comisie în noul Pact ecologic european, inclusiv obiectivului de a realiza o UE neutră din punct de vedere climatic, întrucât această cerință va duce la o creștere semnificativă a numărului de curse de camioane fără încărcătură pe drumurile europene și, împreună cu restricțiile la operațiunile de cabotaj, va duce la o creștere substanțială a emisiilor de CO2”.

Cea mai puternică lovitură însă dată de Grupul parlamentar condus de Dacian Cioloș vizează zonele miniere din România. Renew Europe nu a dorit să țină cont de specificul zonelor miniere din fiecare stat aparte. Mai mult, grupul a avut o poziție refractara și în legătură cu faptul că nu toate regiunile/zonele miniere din Europa au aceleași instrumente și resurse financiare pentru tranziția la o economie neutră cu mediul.

Un alt amendament respins de Renew Europe prevedea că energia nucleară poate juca un rol pentru îndeplinirea obiectivelor climatice, deoarece nu emite gaze cu efect de seră. Textul amendamentului îndemna Comisia Europeană să ”ia în considerare rolul indispensabil al energiei nucleare ca soluție pentru reducerea emisiiilor de disoxid de carbon atunci când pregătește legislația secundară în cadrul de facilitare a investițiilor sustenabile”.

Propunerea ar fi permis dezvoltarea energiei nucleare în statele membre, inclusiv în România. Nu a fost să fie, deoarece amendamentul a fost blocat de către parlamentarii Renew Europe, care au votat împotriva lui, potrivit b1.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te