Regimul Maiei Sandu trece de Parlament primele reforme în Justiție

DE Mircea Marian | Actualizat: 24.08.2021 - 16:55
Foto: Facebook

Regimul Maiei Sandu a trecut prin Parlament primele reforme în Justiție: se deschide calea schimbării Procurorului General, se modifică modalitatea de alegere a membrilor Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

SHARE

S-a schimbat și legea privind Centrul Național Anticorupție (CNA) (echivalentul DNA-ului din România), prin care s-a stabilit ca directorul CNA va fi numit în funcție de către Parlament cu votul majorității deputaților aleși.

Citește și: Moscova și Beijingul mobilizează regimurile autoritare din Belarus, Myanmar, Iran împotriva Vestului

În ceea ce privește alegerea CSM, legea reintroduce cerințele pentru candidații judecător: activitatea efectivă în calitate de judecător timp de trei ani și nesancționarea disciplinară în ultimii trei ani.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a înaintat un amendament, care prevede că trei membri ai CSM, din rândul profesorilor de drept titulari, vor fi numiți de Parlament la propunerea Comisiei juridice, numiri și imunități. Numărul profesorilor titulari a fost ridicat de la doi la trei, pentru a asigura că în CSM sunt 12 membri. Spre deosebire de Legea nr. 193/2019, proiectul prevede că profesorii în drept sunt aleși cu votul a 3/5 din deputați - adică este nevoie de 63 de voturi, din 101. Această normă a fost introdusă pentru a reduce riscul nominalizărilor politice și este în spiritul recomandărilor Comisiei de la Veneția făcute Republicii Moldova în anii 2019 și 2020, scrie unimedia.info.

O altă modificare legislativă este că performanțele procurorului general urmează să fie evaluate nu mai des de o dată în an de către comisia de evaluare a performanțelor, constituită de Consiliul Superior al Procurorilor.

Evaluarea performanțelor se va iniția la sesizarea președintelui R. Moldova sau a cel puțin trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor. Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General va fi constituită din cinci membri, dintre care unul este propus de Președintele țării, unul de Ministerul Justiției, unul de Consiliul Superior al Magistraturii, unul de Consiliul Superior al Procurorilor și unul de Procurorul General.

„În cazul obținerii calificativului „eșuat”, Consiliul Superior al Procurorilor propune Președintelui Republicii eliberarea din funcție a Procurorului General”, se arată în nota informativă.

Citește și: Columbeanu nu regretă că a pierdut 150 milioane €: La două camere, în chirie, mă simt mai bine

Procuratura Generală va cere Curții Constituționale controlul constituționalității modificărilor la Legea Procuraturii. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te